AcasăȘtiri pe orașeȘtiri CraiovaAtașarea cu drag și semnele unei alăptări reușite!

Atașarea cu drag și semnele unei alăptări reușite!

Atașarea cu drag și semnele unei alăptări reușite!

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân: Beneficiile alăptării aduse în atenție

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân, celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, reprezintă o oportunitate importantă pentru a pune în prim-plan avantajele alăptării. În acest context, Institutul Naţional de Sănătate Publică alături de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Institutul Norvegian de Sănătate Publică, Directoratul Norvegian de Sănătate și Biroul de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS pentru România au dezvoltat un ghid pentru promovarea alăptării.

„Cel mai bun început în viaţă”

Documentul intitulat „Promovarea alăptării. Sfaturi pentru îmbunătăţirea practicii alăptării” reamintește principiile benefice ale alimentaţiei la sân. Specialiștii subliniază importanța sprijinului comunității în promovarea alăptării…

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil

Alăptarea reprezintă unul dintre cele mai naturale și sănătoase moduri de hrănire a bebelușului în primele luni și chiar ani de viață. Ea oferă beneficii semnificative atât pentru mamă, cât și pentru copil. Iată câteva dintre acestea:

 • Protecție împotriva bolilor – Laptele matern conține anticorpi și substanțe nutritive esențiale care ajută la protejarea bebelușului împotriva infecțiilor și bolilor, precum diaree, pneumonie și alergii.
 • Dezvoltare sănătoasă – Alăptarea contribuie la dezvoltarea armonioasă a sistemului imunitar, digestiv și nervos al bebelușului.
 • Vincul emoțional – Alăptarea întărește legătura afectivă dintre mamă și copil, ajutându-l pe bebeluș să se simtă în siguranță și protejat.
 • Creștere optimă – Laptele matern furnizează totișii nutrienții necesari unei creșteri și dezvoltări sănătoase.
 • Protecție împotriva bolilor cronice – Studiile au arătat că bebelușii alăptați au un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni precum diabetul de tip 1 și 2, obezitatea și astmul.
 • Sănătatea mamei – Alăptarea ajută la recuperarea mai rapidă a mamei după naștere, reducând riscul de sângerare postpartum și de depresie postnatală.

Promovarea alăptării în comunitate

Specialiștii subliniază importanța sprijinului comunității pentru promovarea alăptării. Unele măsuri și practici care pot fi implementate în acest sens sunt:

 • Informarea gravidelor și mamelor despre beneficiile alăptării și tehnicile corecte de alăptare.
 • Crearea unui mediu favorabil alăptării în maternități, spitale și centre de sănătate, asigurând personal specializat și suport adecvat.
 • Formarea și implicarea cadrelor medicale, asistenților medicali și consilierilor în alăptare în furnizarea de sfaturi și sprijin pentru femeile care doresc să alăpteze.
 • Campanii de conștientizare și informare publică pentru combaterea miturilor și promovarea alăptării ca mod natural de hrănire a bebelușului.
 • Sprijinirea creării grupurilor de mămici care alăptează, unde se pot împărtăși experiențe, se pot obține sfaturi și ajutor.

Îndrumări și resurse utile

Pentru a afla mai multe informații despre alăptare și pentru a primi consiliere din partea specialiștilor în alăptare, puteți accesa următoarele resurse:

 • Institutul Naţional de Sănătate Publică – www.insp.gov.ro
 • Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” – www.mamasicopilul.ro
 • Institutul Norvegian de Sănătate Publică – www.fhi.no
 • Directoratul Norvegian de Sănătate – www.helsedirektoratet.no
 • Biroul de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS pentru România – www.euro.who.int/ro/country/romania/home

Concluzie

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân reprezintă un prilej important pentru a promova și conștientiza asupra beneficiilor pe care le aduce alăptarea. Investirea în sprijinul alăptării la nivel comunitar poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mamelor și a copiilor noștri. Alăptarea oferă o modalitate națurală și sănătoasă de hrănire a bebelușului, protejându-l împotriva bolilor și asigurându-i o dezvoltare optimă. Prin înțelegerea și implementarea principiilor din ghidul „Promovarea alăptării”, putem contribui la crearea unui mediu favorabil alăptării și la sprijinirea femeilor care doresc să alăpteze. Cu acces la resursele și îndrumările disponibile, putem construi o comunitate în care alăptarea să fie susținută și promovată pentru cel mai bun început în viață al bebelușilor noștri.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite