AcasăCovid 19Sfârșitul oficial al stării de risc generată de pandemia de COVID-19 în...

Sfârșitul oficial al stării de risc generată de pandemia de COVID-19 în România

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat hotărârea privind încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19.

După o perioadă lungă de restricții și măsuri de distanțare socială, situația epidemiologică din România pare să fie sub control. Astfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a înceta starea de risc generată de pandemia de COVID-19. Această hotărâre este un pas important în revenirea la normalitate în această perioadă dificilă.

Una dintre consecințele directe ale acestei hotărâri este încetarea funcţionării spitalelor/secţiilor dedicate pacienţilor cu COVID-19. Aceste unități medicale au fost mobilizate pentru a trata pacienții infectați cu noul coronavirus și au fost în prima linie în lupta împotriva pandemiei. Încetarea funcționării acestor spitale este un semn că numărul de cazuri este în scădere și că gestionarea pandemiei nu mai necesită eforturile intense din ultimele luni.

De asemenea, centrelle de evaluare COVID-19 vor înceta să funcționeze, deoarece nu mai este nevoie de o testare masivă a populației. Aceste centre au fost cheia în identificarea cazurilor pozitive și în limitarea răspândirii virusului. Începând de acum, persoanele care prezintă simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 trebuie să se adreseze medicului de familie sau să meargă direct la spital pentru a solicita testarea.

Un alt aspect important este legat de sporurile speciale. Acestea erau acordate personalului medical care a luptat în prima linie împotriva COVID-19. Odată cu încetarea stării de risc, nu mai este necesară acordarea acestor sporuri speciale. Aceasta poate fi o veste demoralizatoare pentru personalul medical, care a muncit fără odihnă în timpul pandemiei.

Un alt aspect semnificativ este că, începând cu 1 iulie 2023, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) nu va mai elibera certificatele electronice de vaccinare COVID-19. Aceste certificate au fost introduse pentru a facilita călătoriile și accesul la diverse evenimente în această perioadă. Cu toate acestea, decizia de a nu mai emite aceste certificate sugerează că pandemia de COVID-19 este în declin și că măsurile de limitare a răspândirii virusului nu mai sunt atât de stricte.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii recomandă în continuare persoanelor care au semne şi simptome asemănătoare infecţiei cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze, să poarte mască şi să solicite evaluarea stării de sănătate. Chiar dacă starea de risc epidemiologic și biologic a fost încetată oficial, virusul nu a dispărut complet și există posibilitatea unor cazuri izolate sau a unor focare locale.

În concluzie, încetarea stării de risc generată de pandemia de COVID-19 reprezintă un pas important în revenirea la normalitate în România. Cu toate acestea, este necesară prudență și respectarea măsurilor de prevenție pentru a evita revenirea la situații similare. Sperăm că acesta este un semn că pandemia se apropie de sfârșit și că va veni o perioadă de stabilitate și prosperitate pentru toți românii.

Sursa: [Starea de risc, generată de pandemia de COVID-19, a încetat oficial în România](https://www.radiomures.ro/stiri/starea-de-risc-generata-de-pandemia-de-covid-19-a-incetat-oficial-in-romania.html) – [Radio Romania Targu Mures](https://www.radiomures.ro)

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite