AcasăTerapiiPsihologieCare este miezul unei povești?

Care este miezul unei povești?

Care este miezul unei povești?

Frederic Bartlett joacă „Telefon fără fir”

Frederic Bartlett joacă „Telefon fără fir”. Într-o noapte, doi bărbați au coborât la râu pentru a vâna foci. Au auzit strigăte de război. Apoi, au auzit zgomotul vaselor de canoe și au zărit în depărtare o serie de bărci. Una dintre ele se îndrepta direct spre cei doi. Înăuntru erau cinci figuri care, se pare, erau fantome. Acestea i-au invitat pe cei doi să li se alăture în expediția lor de război. Unul dintre cei doi a acceptat și a urcat în barcă. Când s-a întors în sat după un timp, a povestit despre bătăliile sale din războiul fantomelor. Mulți oameni fuseseră uciși. „Mi-au spus că sunt rănit, dar sunt bine.” Apoi s-a întrerupt. Când soarele a apus, a căzut la pământ. Ceva negru i-a ieșit din gură. Era mort.

Aceasta este o poveste care ne atrage atenția asupra puterii și influenței pe care jocul „Telefon fără fir” o poate avea asupra minților noastre. Frederic Bartlett, un psiholog britanic, a folosit acest joc pentru a demonstra tendința noastră naturală de a distorsiona și deforma informațiile atunci când le transmitem și primim prin intermediul altor persoane.

Cum funcționează jocul „Telefon fără fir”

Jocul „Telefon fără fir” este o formă de joc în care un jucător transmite o frază sau un cuvânt altui jucător prin intermediul unei serii de participanți. Fiecare jucător trebuie să transmită informația primită mai departe, prin cuvintele proprii, către următorul participant. În cele din urmă, ultimul participant spune în gura mare ceea ce a înțeles, acest lucru fiind adesea o versiune complet distorsionată sau complet diferită de fraza inițială.

Acest joc ne arată că, pe măsură ce informația trece prin mai multe filtre și este reinterpretată de către diferitele persoane implicate, este foarte probabil ca aceasta să fie distorsionată și să se schimbe complet.

Învățătura din povestea lui Frederic Bartlett

Povestea lui Frederic Bartlett ne exemplifică modul în care informațiile pot fi distorsionate și modificate în mod inconștient de către mintea noastră. În poveste, informația inițială despre faptul că bărcile veneau cu răufăcători a fost transformată și interpretată într-un mod complet diferit de către cei care au participat la jocul „Telefon fără fir”. Această tendință de a distorsiona informațiile este ceva ce se întâmplă frecvent în viețile noastre de zi cu zi.

Distorsiunea informațiilor poate avea un impact semnificativ asupra modului în care ne înțelegem și comunicăm unii cu ceilalți. Este important să fim conștienți de această tendință și să depunem eforturi pentru a clarifica și verifica informațiile pe care le primim sau le transmitem.

Cum putem evita distorsionarea informațiilor

  • Fii conștient de tendința de a distorsiona informațiile.
  • Verifică informațiile de la mai multe surse și asigură-te că sunt de încredere.
  • Păstrează o comunicare deschisă și clară cu ceilalți.
  • Pune întrebări și cere clarificări pentru a evita presupunerile greșite.
  • Fiți conștienți de propriile prejudecăți și filtrările subiective care pot influența modul în care percepem informațiile.

Practicarea acestor sfaturi poate ajuta la îmbunătățirea comunicării noastre și la evitarea distorsionării informațiilor în viața de zi cu zi.

Concluzii

Povestea lui Frederic Bartlett ne amintește că suntem susceptibili la distorsionarea informațiilor și că trebuie să fim critici și atenți atunci când primim și transmitem informații. Jocul „Telefon fără fir” ne arată modul în care informațiile se pot schimba pe măsură ce trec prin mai multe filtre.

Pentru a evita distorsionarea informațiilor, este important să fim conștienți de tendința noastră de a interpreta și modifica informațiile și să aplicăm strategii practice pentru a clarifica și verifica informațiile. Astfel, putem îmbunătăți comunicarea noastră și evita erorile sau neînțelegerile datorate distorsiunii informațiilor.

Practicați aceste sfaturi și veți vedea o îmbunătățire semnificativă în comunicarea și înțelegerea dvs. Informațiile corecte și clare sunt cheia pentru relații armonioase și comunicare eficientă.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite