AcasăȘtiri pe orașeȘtiri SibiuGuvernul spune "nu" la spitale noi prin PNRR! Le-a tăiat finanțarea de...

Guvernul spune „nu” la spitale noi prin PNRR! Le-a tăiat finanțarea de 740 mil. € pentru sănătate!

Guvernul spune „nu” la spitale noi prin PNRR! Le-a tăiat finanțarea de 740 mil. € pentru sănătate!
Guvernul taie granturi de 740 milioane de euro pentru sistemul sanitar, dar vor fi instalate panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării, cu buget de 534 milioane de euro.

Guvernul taie granturi de 740 milioane de euro pentru sistemul sanitar, dar vor fi instalate panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării, cu buget de 534 milioane de euro

Modificările aduse Planului Național de Redresare și Reziliență

Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), adăugând un nou capitol pentru energie, numit RePowerEU. Această cerere include, însă, și modificări semnificative în ceea ce privește finanțarea sistemului sanitar și a altor proiecte de infrastructură.

Tăierea granturilor pentru sistemul sanitar

Una dintre modificările importante aduse PNRR este tăierea granturilor de 740 de milioane de euro destinate sistemului sanitar. Această tăiere afectează spitalele existente și cele noi, infrastructura prespitalicească, dotările pentru secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți și alte proiecte esențiale pentru dezvoltarea sistemului de sănătate.

Investiții în energie regenerabilă

Pe de altă parte, Guvernul dorește să investească 534 de milioane de euro în instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării. Aceste investiții au ca scop promovarea utilizării energiei regenerabile și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Alte tăieri de finanțare

Pe lângă tăierea granturilor pentru sistemul sanitar, Guvernul a anunțat și alte reduceri de finanțare. Astfel, suma de 270 de milioane de euro destinată împăduririi a fost tăiată, precum și finanțările de 95 de milioane de euro pentru punctele de încărcare a vehiculelor electrice și 180 de milioane de euro pentru piste de biciclete.

Impactul deciziilor guvernamentale

Aceste decizii au provocat reacții puternice în societate, în special în rândul profesioniștilor din domeniul medical și al celor implicați în combaterea schimbărilor climatice. Există îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale reducerii finanțării pentru sistemul sanitar, în timp ce investițiile în energie regenerabilă au fost văzute ca o măsură pozitivă de combatere a crizei climatice.

Argumente pro și contra

Pentru susținătorii guvernului, investiția în energie regenerabilă este o prioritate în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice și a necesității de a adopta surse de energie mai durabile și mai curate. Astfel, instalarea panourilor fotovoltaice în 34.000 de gospodării poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la promovarea utilizării energiei regenerabile.

Pe de altă parte, criticii consideră că tăierea granturilor pentru sistemul sanitar poate avea consecințe grave asupra calității îngrijirii medicale și a infrastructurii medicale existente. Reducerea finanțării poate duce la o deteriorare a serviciilor medicale, cu impact negativ asupra pacienților și a personalului medical.

Concluzii

Deciziile guvernamentale privind tăierea granturilor pentru sistemul sanitar și investițiile în energie regenerabilă reprezintă priorități și politici economice ale executivului. Cu toate acestea, ele sunt subiectul dezbaterilor și contestațiilor în societatea românească, deoarece pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și al sistemelor de asistență medicală.

Este important ca deciziile luate să fie evaluate în mod obiectiv și să se ia în considerare toate aspectele, atât cele legate de protecția mediului, cât și cele referitoare la îngrijirea și sănătatea populației. Combinarea unei abordări sustenabile cu asigurarea serviciilor medicale de calitate ar trebui să fie obiectivele fundamentale ale guvernului, astfel încât să se asigure un viitor mai bun pentru toți cetățenii României.


RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite