AcasăSănătateCe este leucemia? Simptome, cauze, diagnostic și tratament - dezvăluiri despre inamicul...

Ce este leucemia? Simptome, cauze, diagnostic și tratament – dezvăluiri despre inamicul ascuns al sănătății!

Ce este leucemia? Simptome, cauze, diagnostic și tratament – dezvăluiri despre inamicul ascuns al sănătății!

Tipuri de leucemie și cum să identificați tipul dvs.

Leucemia este o boală gravă a sângelui care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Există patru tipuri principale de leucemie, care sunt grupate în funcție de celulele sanguine afectate și de caracteristicile acute sau cronice:

1. Leucemia limfoblastică acută (LLA)

LLA se caracterizează prin producerea de cantități mari de celule B și T anormale în măduva osoasă. Aceste celule anormale înlocuiesc celulele sănătoase și pot afecta și alte organe ale corpului. LLA este mai frecventă la copii, dar poate apărea și la adulți.

2. Leucemia mieloidă acută (LMA)

LMA provoacă producerea rapidă a unor celule mieloidă anormale în măduva osoasă. Aceste celule anormale se înmulțesc în detrimentul celulelor sănătoase și interferă cu producerea de globule roșii, globule albe și trombocite. LMA poate afecta persoanele de orice vârstă, inclusiv copiii.

3. Leucemia limfocitară cronică (LLC)

LLC se caracterizează prin creșterea lentă a celulelor B anormale în măduva osoasă și în sângele periferic. Aceste celule anormale pot suprima producția de globule albe sănătoase și pot afecta sistemul imunitar al organismului. LLC afectează în principal adulții mai în vârstă.

4. Leucemia mieloidă cronică (LMC)

LMC este rezultatul unei anomalii genetice care determină producția excesivă de celule mieloide în măduva osoasă. Aceste celule anormale se acumulează în măduva osoasă și în sângele periferic, interferând cu producția normală de celule sanguine. LMC afectează în principal adulții mai în vârstă.

  • Rare forme de leucemie (cum ar fi leucemia cu celule păroase) și boli preleucemice (cum ar fi sindroamele mielodisplastice și tulburările mieloproliferative) există, de asemenea.
  • O subcategorie a bolilor preleucemice progresează către LMA.

Dacă sunteți diagnosticat cu leucemie, medicul dumneavoastră poate efectua anumite teste pentru a determina tipul specific de leucemie pe care îl aveți. Fiind bine informat despre tipul de cancer specific vă poate ajuta să luați decizii mai bune în privința îngrijirii dumneavoastră.

Pentru mai multe informații despre tipurile de leucemie, accesați aici.

Leucemia limfoblastică acută (LLA): Rapidă dar rară la adulți

Leucemia limfoblastică acută (LLA) determină producerea de cantități mari de celule B și T anormale în măduva osoasă. Aceste celule anormale nu lasă loc pentru celulele sănătoase. LLA reprezintă 2% din cazurile de leucemie și este mai frecventă în rândul copiilor.

Așadar, este important să cunoașteți tipul de leucemie pe care îl aveți pentru a putea primi tratamentul adecvat. Comunicarea deschisă cu medicul dumneavoastră și înțelegerea simptomelor și a opțiunilor de tratament vă poate ajuta să luați decizii informate și să vă implicați activ în îngrijirea dumneavoastră.

Summary

Leucemia este o boală letală a sângelui, care poate afecta persoanele de toate vârstele. Este important să înțelegeți că există patru tipuri principale de leucemie: LLA, LMA, LLC și LMC. Fiecăreia dintre aceste tipuri îi este asociată o producție anormală a unor celule specifice în măduva osoasă. Testele medicale pot ajuta la identificarea tipului specific de leucemie, ceea ce vă poate ajuta să faceți alegeri informate în ceea ce privește tratamentul. Puteți primi ajutor și informații suplimentare de la medicul dumneavoastră sau de la surse de încredere, precum site-urile specializate în leucemie.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite