AcasăȘtiri generaleAnxietatea la copii: un trend înfloritor la începutul anului școlar! Ce spun...

Anxietatea la copii: un trend înfloritor la începutul anului școlar! Ce spun profesioniștii

Importanța pregătirii pentru noul an școlar: Cum să gestionați anxietatea copilului

Au mai rămas puține zile până la începerea noului an școlar, iar pregătirile au ajuns pe ultima sută de metri. Pe lângă uniformă, rechizite și alte lucruri necesare unui elev, părinții trebuie să țină cont și de alte aspecte, susțin psihologii.

Anxietate Sursă Arhiva Adevărul

Anxietate Sursă Arhiva Adevărul

Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, anxietatea începe să își facă simțită prezența la mulți copii. Acest moment important din viața unui copil poate fi extrem de încărcat emoțional și trebuie tratat cu mare atenție, conform specialiștilor.

Pregătirea pentru noul an școlar

Începutul unui nou an școlar poate fi un moment plin de emoții pentru copii și părinți deopotrivă. Pentru a face tranziția mai ușoară și a reduce anxietatea, psihologii recomandă următoarele strategii:

  • Stabiliți o rutină zilnică: Crearea unei rutine zilnice îi poate ajuta pe copii să se simtă mai în siguranță și mai pregătiți pentru noul an școlar. Stabiliți un program de somn regulat, ore de masă și timp alocat pentru teme și activități recreative.
  • Comunicați deschis: Vorbiți cu copilul despre emoțiile și îngrijorările sale legate de școală. Asigurați-l că este normal să se simtă astfel și că sunteți acolo pentru a-l sprijini.
  • Promovați autodisciplina: Încurajați copilul să-și dezvolte abilități de organizare și planificare. Învățați-l să-și facă singur temele și să-și pregătească materialele necesare pentru școală.
  • Creați așteptări realiste: Stabiliți împreună cu copilul obiective realiste pentru anul școlar și săptămâna de început. Încurajați-l să-și depună eforturile și să-și îmbunătățească performanțele treptat.

Este important ca părinții să fie pe deplin implicați în pregătirea copilului pentru noul an școlar și să ofere sprijinul și înțelegerea necesare pe tot parcursul acestui proces.

Gestionarea anxietății copilului

Anxietatea este o emoție normală și comună în perioada începutului de an școlar. Pentru a ajuta copilul să-și gestioneze anxietatea, părinții pot încerca următoarele strategii:

  • Ascultați copilul: Fiți deschiși la ascultare și încurajați copilul să împărtășească grijile și temerile sale cu voi. Doar prin înțelegerea și validarea emoțiilor sale veți putea lucra împreună pentru a le rezolva.
  • Oferiți suport emoțional: Fiți acolo pentru copil și asigurați-l că este acceptat și iubit în orice circumstanță. Încurajați-l să vorbească despre fricile și neliniștea sa și asigurați-l că sunteți acolo pentru a-l susține.
  • Relaxați-vă împreună: Organizați activități de relaxare în familie, cum ar fi plimbări în natură, jocuri sau sesiuni de citit împreună. Ajutați copilul să-și găsească modalități eficiente de a reduce stresul și de a se relaxa.
  • Încurajați dezvoltarea abilităților de adaptare: Ajutați copilul să înțeleagă că schimbările sunt normale și că el are resursele necesare pentru a se adapta cu succes la noul an școlar. Încurajați-l să își asume provocări și să construiască reziliență.

Începutul unui nou an școlar poate fi o perioadă plină de provocări pentru copii și părinți. Prin pregătire adecvată și susținerea emoțională, părinții pot ajuta copilul să treacă cu bine peste această tranziție și să se simtă încrezător în propria capacitate de a face față noilor provocări.

În concluzie, pregătirea pentru noul an școlar și gestionarea anxietății copilului sunt aspecte importante de luat în considerare în această perioadă a anului. Prin aplicarea strategiilor și sfaturilor prezentate în acest articol, părinții pot contribui la crearea unui mediu pozitiv și sprijinitor pentru copilul lor. Înțelegerea, acceptarea și comunicarea deschisă joacă un rol crucial în depășirea anxietății și în asigurarea unei tranziții lină către noul an școlar.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite