AcasăȘtiri generaleDescoperă-ți trecutul! Testează-te pentru hepatita B, hepatita C și HIV, dacă te-ai...

Descoperă-ți trecutul! Testează-te pentru hepatita B, hepatita C și HIV, dacă te-ai născut înainte de 1990.

Descoperă-ți trecutul! Testează-te pentru hepatita B, hepatita C și HIV, dacă te-ai născut înainte de 1990.

Obiectivul Comisiei pentru sănătate din Senat: testarea pentru hepatita B, C și HIV

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, subliniază importanța alocării unui fond special pentru testarea hepatitei B, C și HIV. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C. Profesorul Adrian Streinu-Cercel chiar recomandă ca toate persoanele născute înainte de 1990 să facă teste pentru aceste boli.

Insuficienta testării pentru hepatita B și C

Studiul realizat de Institutul Național de Boli Infecțioase arată o realitate îngrijorătoare în ceea ce privește testarea pentru hepatita B și C în România. Peste 60% dintre români nu au făcut niciodată aceste teste, ceea ce înseamnă că o mare parte a populației nu cunoaște starea sa de sănătate în ceea ce privește aceste infecții.

Infecțiile cu virusurile hepatitei B și C pot duce la boli cronice ale ficatului, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Este crucial să se identifice aceste infecții în stadii incipiente pentru a preveni complicații grave și pentru a oferi tratament adecvat pacienților. Testarea este primul pas în depistarea și tratarea precoce a acestor boli infecțioase.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel subliniază importanța ca toate persoanele născute înainte de 1990 să se testeze pentru hepatita B și C. Deși aceasta este o recomandare adresată în special persoanelor cu vârste mai înaintate, testarea ar trebui să fie o prioritate pentru toată populația. Numai prin testare putem cunoaște starea noastră de sănătate și putem lua măsuri adecvate pentru a ne proteja și preveni răspândirea acestor boli.

Necunoașterea și reticența privind testarea HIV

Studiul „Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatită B și C” aduce la lumină faptul că doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV. Acesta este un procent îngrijorător, deoarece testarea HIV este esențială pentru depistarea și tratamentul timpuriu al acestei infecții.

HIV/SIDA rămâne o provocare majoră pentru sistemul de sănătate din România, iar testarea joacă un rol crucial în controlul și prevenirea răspândirii virusului. Testarea HIV trebuie să fie mai accesibilă și mai disponibilă tuturor celor care prezintă un risc și tuturor celor care doresc să își cunoască statutul serologic.

Îndoieli privind vaccinurile împotriva hepatitei B

O descoperire tulburătoare a studiului este faptul că un sfert dintre români nu au încredere în vaccinurile împotriva virusului hepatitei B și au declarat că nu s-ar vaccina. Această reticență față de vaccinuri reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică și contribuie la răspândirea hepatitei B.

Vaccinarea împotriva hepatitei B este cea mai eficientă măsură de prevenire a infecției. Aceasta protejează nu numai indivizii vaccinați, ci și comunitatea în ansamblu prin prevenirea răspândirii virusului. Organizațiile de sănătate și instituțiile guvernamentale trebuie să intensifice eforturile de informare și educație pentru a contracara scepticismul față de vaccinuri și a promova vaccinarea ca o modalitate sigură și eficientă de a preveni hepatita B.

Concluzie

Studiile relevă o problemă alarmantă legată de testarea pentru hepatita B, C și HIV în România. Este necesară o abordare integrată și o mai mare implicare a autorităților pentru a crește gradul de testare și conștientizare în rândul populației. Populația trebuie să fie educată cu privire la importanța testării și vaccinării în prevenirea acestor boli infecțioase.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel și Comisia pentru sănătate din Senat fac apel la guvern și la societatea civilă să sprijine alocarea fondurilor necesare și să dezvolte campanii eficiente de informare și educare. Numai prin eforturi comune putem reduce impactul acestor boli infecțioase și îmbunătăți starea de sănătate a populației.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite