AcasăȘtiri generaleDe ce cititul ideal te ajută să adormi. Cele mai bune cărți...

De ce cititul ideal te ajută să adormi. Cele mai bune cărți pentru sfârșitul serii.

De ce cititul ideal te ajută să adormi. Cele mai bune cărți pentru sfârșitul serii.

Insomnia: un fenomen comun în Europa și soluții pentru un somn de calitate

Studii arată că somnul deficitar afectează milioane de oameni din Europa

Aproape unul din 4 italieni și unul din 7 europeni raportează o insuficiență de ore de somn și o calitate nesatisfăcătoare a acestuia, arată studiile recente. Cu toate că aceste cifre pot părea alarmante, se pare că situația nu este prea diferită în alte țări europene.

Spania: țara insomniilor

În Spania, 10% din populație suferă de tulburări cronice de somn, conform unui studiu recent. Insomnia este o afecțiune care îngreunează atât adormirea, cât și menținerea somnului, potrivit coordonatorului Grupului de Studiu a Somnului al Societății Spaniole de Neurologie, Ana Fernández Arcos.

Cărți care te ajută să adormi și obiceiuri care îngreunează somnul

Studiul efectuat în Spania a dezvăluit că există anumite cărți care te pot ajuta să adormi mai ușor, deoarece promovează relaxarea și calmul mental. Pe de altă parte, există și obiceiuri care întârzie somnul și contribuie la insomnie. De exemplu, folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare sau consumul de băuturi alcoolice, cafea sau ceai puternic în timpul serii pot afecta negativ calitatea somnului.

Creșterea conștientizării: soluții pentru a obține un somn bun

Pentru a diminua problemele de somn și a ne asigura un repaus corespunzător, este esențial să dezvoltăm rutine de somn sănătoase și să creăm un mediu optim pentru odihnă. Iată câteva sfaturi și obiceiuri recomandate de specialiști:

 • Stabiliți o rutină de culcare și de trezire și încercați să vă respectați aceste ore în fiecare zi, chiar și în zilele nelucrătoare.
 • Evitați utilizarea dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece lumina emisă de acestea poate afecta somnul.
 • Crearea unui mediu confortabil pentru somn, cu o temperatură potrivită, un nivel de lumină scăzut și un pat și pernă confortabile.
 • Păstrați-vă camera de dormit curată și ordonată, deoarece un mediu dezordonat poate afecta calitatea somnului.
 • Evitați consumul excesiv de cafea, ceai, alcool și nicotină, deoarece acestea pot afecta negativ somnul.
 • Adoptați tehnici de relaxare, cum ar fi cititul unei cărți, ascultarea de muzică calmă sau practicarea unor exerciții de respirație.

Recomandări pentru un somn odihnitor

Pe lângă implementarea obiceiurilor menționate anterior, există și alte recomandări care pot contribui la un somn de calitate:

 • Consultați un specialist în somnologie dacă aveți probleme cronice de somn.
 • Evitați siestele prelungite în timpul zilei, deoarece acestea pot afecta somnul de noapte.
 • Efectuați activități fizice regulate, de preferat în timpul zilei, pentru a vă obosi organismul înainte de culcare.
 • Limitați consumul de lichide înainte de culcare pentru a evita trezirile frecvente în timpul nopții pentru a merge la toaletă.
 • Încercați tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, pentru a vă calma mintea înainte de culcare.

Concluzie

Insomnia este o problemă comună în Europa, iar somnul deficitar poate avea consecințe negative asupra sănătății și bunăstării noastre generale. Cu toate acestea, există numeroase soluții și obiceiuri sănătoase pe care le putem adopta pentru a ne asigura un somn de calitate. Prin stabilirea unei rutine de somn, crearea unui mediu optim pentru odihnă și adoptarea unor tehnici de relaxare, putem îmbunătăți calitatea somnului și ne putem simți mai odihniți și mai energizați în timpul zilei.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite