AcasăSănătateExerciții după operația de cancer la sân: cum să te întinzi și...

Exerciții după operația de cancer la sân: cum să te întinzi și să te eliberezi de tensiuni!

Exerciții după operația de cancer la sân: cum să te întinzi și să te eliberezi de tensiuni!

Impactul chirurgiei pentru cancerul de sân și modul de a face față problemelor asociate

Chirurgia pentru cancerul de sân — fie că este vorba de o biopsie, lumpectomie, îndepărtarea ganglionilor limfatici, mastectomie sau reconstrucție a sânului — poate provoca durere și rigiditate, limitând mișcarea umărului și brațului. Aceste probleme pot afecta activitățile de zi cu zi în moduri pe care nu le-ai putea aștepta, cum ar fi dușul, îmbrăcatul, periajul dinților, uscarea părului și chiar să întinzi mâna pentru a lua un obiect.

Exercițiile benefice după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân

Când am suferit o mastectomie și ulterior o reconstrucție a sânului în 1988, singurul exercițiu pe care mi s-a indicat a fost unul simplu: Să stau în fața unui perete și să-mi „târăsc” degetele către partea de sus. (Al doilea exercițiu indicat a fost înotul, dar având o frică intensă de apă, asta nu se putea întâmpla.) Spre deosebire de acum, exercițiile și mișcarea erau descurajate și trebuiau reduse la minimum.

Aproape jumătate dintre femeile care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân suferă de…

Rolul exercițiilor post-chirurgicale pentru recuperarea și reducerea disconfortului

Recuperarea fizică după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân este esențială pentru reducerea durerii, a rigidității și a problemelor de mișcare. Deși în trecut exercițiile erau descurajate, acum ele sunt considerate un aspect important al îngrijirii postoperatorii.

  • Exercițiile de întindere și mobilizare: Acestea sunt utile pentru menținerea și îmbunătățirea flexibilității umărului și a brațului. Exemplele includ coborârea și ridicarea umerilor, mișcarea brațului de-a lungul corpului și rotația încheieturii mâinii.
  • Exercițiile de întărire: Acestea ajută la reconstrucția mușchilor slăbiți după intervenție. Exemple de exerciții includ ridicarea de greutăți ușoare, flotările pe podea și utilizarea benzilor elastice de rezistență.
  • Exercițiile de respirație și relaxare: Acestea pot contribui la atenuarea tensiunii și anxietății, precum și la îmbunătățirea posturii și a circulației sângelui. Exemplu de exercițiu: respirație profundă și treptată, cu expirare lentă și controlată.

Este important să lucrați împreună cu medicul și cu un fizioterapeut specializat pentru a dezvolta un plan de exerciții personalizat, adaptat la stadiul recuperării și la caracteristicile individuale. Respectarea indicațiilor și realizarea exercițiilor într-un mod corect și sistematic poate ajuta la minimizarea disconfortului și la recăpătarea independenței în activitățile zilnice.

În concluzie, exercițiile post-chirurgicale sunt esențiale pentru a recupera după intervenția chirurgicală pentru cancerul de sân și pentru a reduce problemele asociate. Acestea pot contribui la ameliorarea durerii, la îmbunătățirea flexibilității și a mobilității și la restabilirea calității vieții. Nu ezitați să căutați suportul profesionist și să vă implicați activ în procesul de recuperare pentru a obține cele mai bune rezultate.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite