AcasăLife styleNutrițieDescoperirea surprinzătoare: Zahărul, vinovatul neștiut al pietrelor la rinichi

Descoperirea surprinzătoare: Zahărul, vinovatul neștiut al pietrelor la rinichi

Descoperirea surprinzătoare: Zahărul, vinovatul neștiut al pietrelor la rinichi

Consumul ridicat de zahăr și calculii renali

Consumul ridicat de zahăr și calculii renali

Un studiu recent dezvăluie legătura între consumul de zahăr și calculii renali

O cercetare recentă realizată de dr. Shan Yin, cercetător la Spitalul afiliat al Colegiului Medical din Nanchong, China, a evidențiat pentru prima dată că un consum ridicat de zahăr ar trebui să fie adăugat la lista factorilor de risc pentru calculii renali.

Conform WebMd, autorul principal al studiului a afirmat: „Studiul nostru este primul care raportează o asociere între consumul de zahăr adăugat și pietrele la rinichi.”

Calculii renali – o afecțiune frecvent întâlnită în întreaga lume

Statisticile alarmante arată că pietrele la rinichi afectează un procent semnificativ de populație. În jur de 7 până la 15% dintre locuitorii Americii de Nord, 5 până la 9% dintre europeni și 1 până la 5% dintre asiatici suferă de această afecțiune. Simptomele includ dureri intense, greață, vărsături, febră, frisoane și prezența sângelui în urină.

Însă, impactul pietrelor la rinichi nu se limitează doar la deteriorarea calității vieții pacienților. Pe termen lung, acestea pot duce la infecții urinare, inflamații ale rinichilor (hidronefroză), insuficiență renală și alte afecțiuni grave.

Legătura între consumul de zahăr și formarea calculilor renali

Zahărul adăugat în alimentație a devenit o problemă alarmantă în societatea modernă. Acesta se găsește în cantități mari în băuturile carbogazoase, dulciurile, produsele de patiserie și alte alimente procesate. Conform studiului menționat, există o corelație directă între consumul ridicat de zahăr și formarea calculilor renali.

Mechanismul prin care zahărul adăugat contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni este complex și implică mai multe etape. Consumul excesiv de zahăr crește nivelul de insulină în sânge, ceea ce duce la creșterea excreției de calciu în urină. Totodată, zahărul adăugat favorizează creșterea concentrației de oxalați în urină, substanțe care favorizează formarea cristalelor.

Măsuri preventive și stil de viață sănătos

Având în vedere impactul consumului ridicat de zahăr asupra formării calculilor renali, este important să se adopte măsuri preventive și un stil de viață sănătos. Iată câteva recomandări:

  • Reduceți consumul de zahăr adăugat din dieta dvs., evitând produsele procesate și băuturile carbogazoase.
  • Alegeți alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele proaspete, care ajută la menținerea unui nivel echilibrat de calciu și oxalați în urină.
  • Beți suficientă apă pentru a menține o hidratare corespunzătoare și a dilua substanțele care pot forma cristale.
  • Adoptați o dietă echilibrată și variată, care să includă surse sănătoase de proteine ​​și carbohidrați.
  • Fiți activi fizic și evitați sedentarismul. Exercițiile regulate pot contribui la menținerea sănătății renale și la menținerea unui greutatea corporală sănătoasă.

Concluzie

Studiul recent care evidențiază legătura între consumul de zahăr și calculii renali dezvăluie un alt motiv important pentru a reduce consumul de zahăr din dieta noastră. Prin respectarea unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos, putem reduce riscurile asociate cu această afecțiune frecventă și debilitantă. Un consum moderat de zahăr și o hidratare adecvată pot juca un rol crucial în menținerea sănătății rinichilor noștri.


RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite