AcasăȘtiri generaleIntroducerea unui tarif corect pentru medicii de gardă este esențială pentru respectarea...

Introducerea unui tarif corect pentru medicii de gardă este esențială pentru respectarea legii

Introducerea unui tarif corect pentru medicii de gardă este esențială pentru respectarea legii

Problema plăţilor gărzilor în sistemul de sănătate: un scandal nerezolvat

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sistemul de sănătate din Romania este legată de problema plăților gărzilor. Reprezentanţii Sindicatului Promedica ne reamintesc că această problemă nu a fost încă rezolvată, în ciuda promisiunilor de schimbare făcute de Ministerul Sănătăţii.

Un angajament nerespectat

În luna martie a anului 2018, legea 153 a fost modificată pentru a prevedea că plata gărzilor medicale să fie la nivelul salariului din luna ianuarie. Această abordare suscită reacții puternice din partea personalului medical, iar reprezentanţii Sindicatului Promedica contestă vehement această situație.

Ministerul Sănătății a luat angajamentul public că de la 1 ianuarie 2019 plata gărzilor va fi făcută conform legii, adică cu salariul pe care îl au în prezent medicii și asistenții. Din păcate, această promisiune nu a fost îndeplinită până în prezent și situația continuă să fie una înșelătoare pentru personalul medical.

O situație inacceptabilă

Sindicatul Promedica consideră că situația actuală este complet anormală și că tariful orei de gardă este inadecvat, fiind jumătate din tariful unei ore de lucru normală. Aceasta înseamnă că personalului medical nu i se acordă compensația cuvenită pentru munca depusă în timpul gărzilor, ceea ce duce la un echilibru financiar instabil și alocarea incorectă a resurselor.

Această situație afectează în primul rând angajații din sistemul de sănătate, care fac eforturi considerabile pentru a oferi servicii de calitate pacienților lor. În condițiile actuale, mulți dintre medici și asistenți motivează că nu se simt recunoscuți și valorizați pentru munca lor.

O soluție necesară și oportună

Ministerul Sănătății trebuie să acționeze urgent pentru a rezolva această problemă și pentru a asigura plata corectă a gărzilor pentru personalul medical. Aceasta ar trebui să fie o prioritate în agenda reformelor din sistemul de sănătate, având în vedere că gărzile reprezintă o parte esențială a activității spitalicești și că personalul medical este o resursă neprețuită pentru sectorul sănătății.

Este necesar ca tarifele pentru orele de gardă să fie ajustate în mod corespunzător, astfel încât să reflecte efortul și sacrificiul personalului medical în timpul gărzilor. Plata incorectă a gărzilor generează un sentiment de nemulțumire și afectează motivația și angajamentul angajaților din sistemul de sănătate.

Concluzie

Esențial este ca Ministerul Sănătății să urgenteze rezolvarea acestei probleme și să demonstreze că valorizează eforturile și contribuția personalului medical. Plata corectă a gărzilor este un pas important pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în sistemul de sănătate și pentru asigurarea unei asistențe medicale de calitate pentru pacienți.

Este nevoie de o abordare pragmatică și de implicare reală din partea autorităților pentru a găsi o soluție pe termen lung și pentru a restabili încrederea și respectul între instituțiile din sănătate și personalul medical. Este momentul ca problemele privind plata gărzilor să fie tratate cu seriozitate și să se ofere soluții concrete și durabile pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România.

În final, este responsabilitatea tuturor părților implicate să colaboreze pentru a găsi soluții înțelepte și echitabile pentru problema plăților gărzilor, asigurând astfel un sistem de sănătate eficient și echitabil.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite