AcasăȘtiri generaleEvitați alergiile solare! Protejați-vă de soare!

Evitați alergiile solare! Protejați-vă de soare!

Evitați alergiile solare! Protejați-vă de soare!

Alergia la soare: Cauze, simptome și tratament

Ce înseamnă alergia la soare?

Alergia la soare, denumită și urticarie solară, este o afecțiune care se manifestă prin apariția unei erupții cutanate și a unor umflături ciudate pe piele după expunerea la soare sau alte surse de radiații ultraviolete (UV). Simptomele comune ale acestui tip de alergie includ înroșirea pielii și mâncărime intensă. Acest răspuns al organismului poate fi cauzat de expunerea prelungită la soare sau de o sensibilitate excesivă a pielii la radiațiile UV.

Sursa de erupții cutanate și mâncărime

Erupțiile cutanate și mâncărimea asociate alergiei la soare sunt rezultatul modului în care radiațiile UV interacționează cu pielea. În mod normal, pielea produce melanină pentru a se proteja de radiațiile UV. Totuși, la persoanele cu alergie la soare, această reacție de protecție poate duce la eliberarea de histamină, un compus chimic care provoacă inflamație și mâncărime. Drept urmare, apar erupții cutanate și pot apărea chiar și umflături ciudate.

Cauzele alergiei la soare

Exactele cauze ale alergiei la soare nu sunt pe deplin înțelese de către experți. Cu toate acestea, există anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune:

 • Ereditatea: Dacă un membru al familiei are alergie la soare, există o probabilitate crescută ca și dumneavoastră să o aveți.
 • Sensibilitatea pielii: O piele mai sensibilă poate fi mai predispusă la dezvoltarea alergiei la soare.
 • Expunerea excesivă la soare: Stai prea mult timp la soare și nu îți protejezi pielea, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta o reacție alergică.
 • Anumite medicamente și substanțe: Unele medicamente și substanțe chimice, precum antibioticele și produsele cosmetice, pot crește sensibilitatea pielii la radiațiile UV și pot declanșa alergia la soare.

Cum se tratează alergia la soare

Pentru persoanele cu simptome ușoare de alergie la soare, aceasta poate dispărea de la sine în câteva zile, odată ce expunerea la soare încetează. Cu toate acestea, pentru cazurile mai severe, există câteva opțiuni de tratament disponibile:

 • Medicamente antihistaminice: Acestea pot ajuta la calmarea mâncărimii și a inflamației cauzate de alergie.
 • Creme cu corticosteroizi: Aceste creme pot reduce inflamația și pot ameliora mâncărimea.
 • Fototerapie: Sub supravegherea unui medic, expunerea controlată la radiațiile UV poate ajuta la construirea unei rezistențe treptate a pielii și la reducerea simptomelor de alergie la soare.
 • Evitarea expunerii la soare: Cel mai eficient mod de a preveni simptomele alergiei la soare este de a evita expunerea neprotejată la soare în timpul orelor de vârf, de la 10 dimineața până la 4 după-amiaza.

Prevenirea alergiei la soare

Pentru a preveni simptomele alergiei la soare, este important să iei măsuri de protecție adecvate atunci când te expui la soare:

 • Folosește întotdeauna loțiune cu spectru larg de protecție solară pentru a bloca radiațiile UVA și UVB.
 • Aplică loțiunea solară cu cel puțin 15-30 de minute înainte de expunere și reaplică-o la fiecare 2 ore sau după cada în apă.
 • Purtați șapcă cu boruri late, ochelari de soare și haine de protecție pentru a reduce expunerea directă a pielii la soare.
 • Evitați expunerea la soare între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza, când radiațiile UV sunt cele mai puternice.

Concluzie

Alergia la soare poate afecta experiența noastră de vară, dar cu măsuri preventive adecvate și tratament corespunzător, aceasta poate fi gestionată eficient. Este important să îți protejezi pielea și să consulți un medic în cazul în care simptomele persistă sau se agravează. Luați în considerare sfaturile prezentate în acest articol pentru a vă bucura în continuare de activitățile în aer liber în siguranță și fără disconfortul provocat de alergia la soare.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite