Cancerul de piele – cât de importantă este prevenția și depistarea precoce
În ultimii ani, cancerul de piele a devenit din ce în ce mai frecvent, alarmând medicii și punând pe drumuri toate campaniile de informare a populației. Pielea este cel mai expus organ al corpului uman și, din păcate, și cel mai predispus la apariția cancerului în urma expunerii îndelungate la soare și/sau la alte surse de radiații UV.
Specialiștii avertizează că prevenția și depistarea precoce a cancerului de piele sunt extrem de importante în tratamentul acestei afecțiuni. Într-un interviu acordat recent, medicul specialist Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, dr. Adriana Cotoi, insistă asupra necesității educării populației în ceea ce privește creșterea prevenției și depistarea precoce a leziunilor suspecte de pe suprafața pielii.
Prevenția trebuie începută din adolescență
Chiar și cu riscul de a părea uneori prea insistent, dr. Adriana Cotoi subliniază că prevenția trebuie începută din adolescență, prin adoptarea unor măsuri simple de protejare a pielii împotriva radiațiilor UV, cum ar fi evitarea expunerii prin orele prânzului, folosirea cremei de protecție solară cu factor de protecție cu cel puțin 30, purtarea unor pălării și ochelari de soare, și așa mai departe.
„Există o mulțime de măsuri simple și accesibile care pot ajuta la prevenirea cancerului de piele, însă ele necesită un efort constant și o atenție sporită din partea fiecărui individ,” spune dr. Cotoi.
Depistarea precoce a cancerului de piele – cheia succesului
În ceea ce privește depistarea precoce a cancerului de piele, avertismentele specialiștilor sunt și mai categorice. Cu cât este depistată mai devreme o leziune suspectă de pe piele, cu atât vor fi mai mari șansele de vindecare și implicit de supraviețuire.
„Diagnosticul timpuriu este esențial în tratamentul cancerului de piele. În plus, depistarea precoce a leziunilor suspecte poate evita proceduri mai invazive și mai costisitoare, precum și scurtarea perioadei de recuperare după intervenții chirurgicale,” continuă dr. Cotoi.
În acest sens, medicul recomandă populației să-și examineze periodic pielea, în special zonele expuse – fața, gâtul, umerii, brațele și picioarele, căutând semne și leziuni neobișnuite sau care se schimbă în timp. În cazul în care observați orice modificare suspectă, este important să solicitați imediat consult medical.
Constructorii de case solare în forme alternative, iar fermierii pun bazele propriei surse verzi de energie
În concluzie, prevenția și depistarea precoce a cancerului de piele nu sunt doar o chestiune de estetică, ci sunt o problemă de sănătate publică. O atenție deosebită trebuie acordată deopotrivă prevenirii și depistării timpurii a acestei afecțiuni, întrucât cum arată dr. Cotoi, „un diagnostic stabilit la timp crește semnificativ șansele de vindecare și implicit de supraviețuire pe termen lung.” În același timp, este important ca aceste mesaje să demoleze prejudecățile oamenilor cum că obiceiurile sănătoase sunt prea costisitoare sau prezintă un inconvenient major în viața de zi cu zi. Împlinirea obiectivelor în ceea ce privește prevenția și depistarea precoce a cancerului de piele presupune, înainte de toate, un mod de viață echilibrat și atenția la semnalele date de propriul corp.