AcasăȘtiri pe orașeȘtiri Cluj NapocaVaccinul antigripal, pe rețetă electronică: cine scapă gratis? Cine plătește? Descoperă povestea!

Vaccinul antigripal, pe rețetă electronică: cine scapă gratis? Cine plătește? Descoperă povestea!

Revoluție în administrarea vaccinului antigripal: de acum se eliberează pe bază de rețetă electronică

În acest an, modul de administrare a vaccinului antigripal către pacienți va suferi schimbări majore, în conformitate cu explicațiile oferite de dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, pentru News.ro. Aceste schimbări vin cu privire la modul de procurare a vaccinului, care va putea fi obținut de la farmacie pe baza unei prescripții electronice. Cu toate acestea, beneficiarii acestei prescripții vor fi doar pacienții asigurați.

Procedura de obținere a vaccinului antigripal

Până în prezent, vaccinul antigripal era procurat de la medicul de familie, care emitea o rețetă pe hârtie, pe baza căreia pacientul îl putea achiziționa de la farmacie. Însă, în acest an, lucrurile se schimbă în bine. Fiecare pacient în parte va putea solicita medicului de familie o rețetă electronică pentru vaccinul antigripal.

Această rețetă electronică va fi transmisă direct farmaciilor, fără a mai fi necesară deplasarea pacientului la medic pentru a ridica rețeta pe hârtie. Prin intermediul sistemelor informatice, farmaciile vor avea acces la rețeta electronică și vor putea elibera vaccinul corespunzător.

Beneficiarii rețetei electronice

Un element esențial al acestei schimbări este că doar pacienții asigurați vor beneficia de această prescripție electronică pentru vaccinul antigripal. Astfel, persoanele care nu au o asigurare de sănătate privată sau publică, sau care nu sunt asigurați prin alte metode, nu vor putea obține vaccinul gratuit prin intermediul rețetei electronice.

În general, persoanelor asigurate li se recomandă să solicite vaccinul gratuit prin intermediul rețetei electronice, deoarece acesta constituie una dintre modalitățile de protecție eficiente împotriva gripei sezoniere. Cu toate acestea, în unele cazuri, pentru anumite categorii de pacienți, vaccinul poate fi recomandat să fie procurat direct, chiar și cu plata, pentru o protecție optimă.

Beneficiile rețetei electronice pentru pacienți

  • Acces ușor: Pacienții nu mai trebuie să se deplaseze personal la medic pentru a obține rețeta pe hârtie și apoi să o ducă la farmacie. Eliberarea rețetei electronice direct din sistemul medical către farmacii facilitează accesul pacienților la vaccin.
  • Reducerea birocrației: Eliminarea procesului de tipărire și înmânare a rețetei pe hârtie aduce o reducere semnificativă a birocrației, atât pentru medici, cât și pentru pacienți.
  • Confort sporit: Prin eliminarea necesității deplasării la medic și farmacie pentru obținerea rețetei pe hârtie, pacienții beneficiază de un nivel mai mare de confort și economisesc timp.
  • Control eficient: Folosirea rețetelor electronice permite un control mai bun asupra cantității de vaccin administrată, contribuind astfel la monitorizarea mai atentă a vaccinării populației și la gestionarea eficientă a stocurilor de vaccin.

Concluzie

Implementarea rețetelor electronice pentru vaccinul antigripal reprezintă o revoluție în modul de administrare a acestui vaccin către pacienți. Sistemul facilitează accesul la vaccin pentru pacienții asigurați, eliminând barierele birocratice și procesele deplasării fizice între medic, pacient și farmacie. Astfel, se urmărește atât simplificarea procedurii de vaccinare antigripală, cât și o mai bună monitorizare a administrării vaccinului și a stocurilor disponibile.

Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că vaccinul antigripal rămâne cel mai eficient mijloc de prevenire a gripei sezoniere, iar administrarea sa ar trebui să fie efectuată în conformitate cu recomandările și indicațiile medicale. Recomandăm persoanelor asigurate să solicite vaccinul gratuit prin intermediul rețetei electronice, iar în cazuri speciale, să consulte medicul pentru o protecție optimă împotriva gripei.

Menținerea stării de sănătate și prevenirea afecțiunilor este un aspect esențial al vieții noastre, iar vaccinarea antigripală este unul dintre pașii importanți pe care îi putem face pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jur. Așadar, nu ezitați să solicitați vaccinarea antigripală la medicul dumneavoastră de familie și să profitați de beneficiile oferite de rețetele electronice pentru accesul rapid și facil la vaccinul antigripal.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite