AcasăȘtiri generaleProvocările COVID persistente pentru vârstnici și cum să le învingem

Provocările COVID persistente pentru vârstnici și cum să le învingem

Provocările COVID persistente pentru vârstnici și cum să le învingem

Pacienții cu COVID-19 au dificultăți în recuperare și se confruntă cu simptome de lungă durată

După mai bine de un an de pandemie, încă există multe necunoscute în ceea ce privește virusul SARS-CoV-2 și impactul său asupra sănătății umane. Un aspect tot mai prezent în discuții este fenomenul cunoscut sub numele de COVID-19 de lungă durată sau COVID-19 cronic.

Patricia Anderson și experiența sa cu COVID-19 de lungă durată

O poveste tulburătoare este cea a Patriciei Anderson, o bibliotecară medicală din Ann Arbor, Michigan, care a contractat COVID-19 în martie 2020 și se confruntă și acum cu simptome persistente. Anterior infectării, Patricia era activă fizic, practicând arte marțiale și deplasându-se pe jos sau cu autobuzul. Cu toate acestea, odată cu apariția bolii, a descoperit că nu se mai poate desfășura în același mod.

Ajunsa într-o stare gravă, Patricia a experimentat o serie de simptome debilitante, cum ar fi frisoanele extreme, dificultăți în respirație și probleme cognitive. Pe lângă acestea, a devenit atât de obosită încât activități simple au devenit imposibile de realizat. Totuși, povestea Patriciei nu este singulară. Multe alte persoane infectate cu SARS-CoV-2 se confruntă cu simptome de lungă durată, care le afectează calitatea vieții și capacitatea de a se recupera complet.

COVID-19 de lungă durată și impactul său asupra pacienților

COVID-19 de lungă durată se referă la cazurile în care simptomele persistă timp îndelungat, chiar și după ce persoana a trecut de perioada acută a bolii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape jumătate din persoanele care au avut COVID-19 au experimentat simptome care au persistat timp de cel puțin 12 săptămâni. În general, cele mai frecvente simptome raportate sunt oboseala extremă, dificultăți respiratorii, probleme cognitive și tulburări ale sistemului nervos.

Un studiu recent realizat în Marea Britanie a constatat că aproximativ 1 din 10 persoane cu COVID-19 va experimenta simptome de lungă durată. Aceste simptome pot varia de la dureri de cap și pierderea mirosului și a gustului, până la leziuni pulmonare și afectarea inimii.

Cum poate fi gestionată COVID-19 de lungă durată?

Deoarece COVID-19 de lungă durată este un fenomen relativ nou, există încă multe necunoscute în ceea ce privește tratamentul și gestionarea acestuia. Cu toate acestea, există unele recomandări și strategii pe care pacienții le pot urma pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a spori recuperarea:

  • Raportează simptomele persistente medicului tău – Este important să comunici medicului tău despre simptomele pe care le experimentezi și să cauți un plan de gestionare adecvat. Medicul poate face recomandări și prescrie tratamente sau terapii pentru a-ți ajuta organismul să se întoarcă la normal.
  • Pace și odihnă – Asigură-te că ai un program de odihnă adecvat și limitează activitățile care îți consumă multă energie. Odihna este esențială pentru ca organismul să se recupereze și să-și refacă resursele.
  • Activitate fizică moderată – Chiar dacă te simți obosit, activitatea fizică moderată poate fi benefică pentru îmbunătățirea circulației și a capacității respiratorii. Discută cu medicul tău despre ce tip de exerciții sunt potrivite pentru tine și cum să le integrezi în mod sigur în rutina ta.
  • Ajutor de specialitate – Nu ezita să cauți sprijinul specialiștilor în sănătate mintală sau fizică dacă simți că nu faci față emoțional sau fizic cu simptomele persistente. Acești profesioniști pot oferi suport și terapii personalizate care să te ajute să gestionezi mai bine situația.

Concluzie

COVID-19 de lungă durată este un aspect important de luat în considerare în gestionarea pandemiei și îngrijirea persoanelor infectate. Sănătatea și bunăstarea pacienților trebuie să fie o prioritate pentru comunitatea medicală și societatea în general. Înțelegerea și recunoașterea acestei afecțiuni sunt primii pași în direcția găsirii unor soluții eficiente și sprijinirea persoanelor care se confruntă cu simptome persistente. Prin respectarea recomandărilor medicale și acordarea sprijinului necesar, putem ajuta pacienții să se recupereze și să-și redobândească calitatea vieții.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite