AcasăSănătateRisc demență de la mijlocul vieții prezis cu noua unealtă - descoperă...

Risc demență de la mijlocul vieții prezis cu noua unealtă – descoperă secretul minții Ascunsă

Risc demență de la mijlocul vieții prezis cu noua unealtă – descoperă secretul minții Ascunsă

Noua jumătate de risc de 14 ani a ajutat la identificarea persoanelor cu risc de demență de orice cauză

Un nou scor de risc de 14 ani a ajutat la identificarea persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani care prezintă risc de demență de orice cauză, conform unui studiu amplu realizat în Marea Britanie.

Instrumentul, numit Scorul de risc de demență al U.K. Biobank (UKBDRS), a fost dezvoltat și validat în două cohorte din Marea Britanie, conform lui Raihaan Patel, PhD, de la Universitatea Oxford din Anglia, și colegii săi.

„Aria de sub curba (AUC) în cohortei de test a U.K. Biobank a fost de 0,80 (95% CI 0,78-0,82)”, au scris cercetătorii în BMJ Mental Health. AUC în cohorta de validare Whitehall II a fost de 0,77 (95% CI 0,72-0,81).

Scorul a inclus 11 variabile predictive: vârsta, educația, antecedentele parentale ale demenței, deprivarea materială, antecedentele de diabet, accident vascular cerebral, depresie, hipertensiune arterială, colesterol mare, gospodărie…

Cum funcționează noua jumătate de risc?

  • Scorul de risc de demență al U.K. Biobank este o unealtă inovatoare pentru a identifica persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta demență de orice cauză.
  • Este bazat pe 11 variabile predictive, cum ar fi vârsta, educația, antecedentele de demență în familie și altele.
  • Scorul poate fi utilizat începând cu vârsta de 50 de ani pentru a identifica persoanele care ar trebui monitorizate mai atent și pentru a interveni într-un stadiu incipient.

Importanța și impactul descoperirii

Acest nou scor de risc poate aduce o schimbare semnificativă în abordarea demenței. Identificarea și monitorizarea persoanelor cu risc ridicat poate permite intervenții precoce, îmbunătățind astfel rezultatele clinice și calitatea vieții acestora. De asemenea, poate oferi oportunități de cercetare suplimentare și poate ajuta la dezvoltarea de noi tehnologii și terapii în lupta împotriva demenței.

Aria de sub curba (AUC) obținută în testarea și validarea scorului demonstrează o precizie semnificativă în identificarea riscului de demență. Aceasta poate deveni o unealtă valoroasă pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru cercetătorii care se ocupă de demență.

Cum să folosești informațiile în scopul tău

Dacă te află în grupa de vârstă de peste 50 de ani sau ai rude care suferă de demență, este important să discuți cu medicul tău despre acest nou scor de risc. Poți evalua împreună riscul tău personal și puteți lua măsuri preventive sau de intervenție, dacă este necesar.

Concluzii

Noul scor de risc de 14 ani pentru demență poate fi un instrument valoros în identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta această afecțiune. Este important să fim conștienți de aceste noi dezvoltări și să le folosim în avantajul nostru. Discută cu medicul tău pentru a obține informații specifice pentru situația ta și ia măsurile necesare pentru a-ți proteja sănătatea mintală.

Sursa: BMJ Mental Health

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite