AcasăȘtiri pe orașeȘtiri Târgu MureșVești îngrijorătoare! Pacienții cu afecțiuni cronice din România să fie cu ochii...

Vești îngrijorătoare! Pacienții cu afecțiuni cronice din România să fie cu ochii pe farmacii!


Articol

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atenţionează asupra lipsei medicamentelor din farmacii

Publicat in 19 aug. 2023 ora 2:06 pm de Stan Lucian

Problema lipsei medicamentelor din farmacii

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România primește zeci de reclamații din partea bolnavilor din toată țara, care nu își găsesc medicamentele prescrise și s-au înscris pe listele farmaciilor în aşteptarea aprovizionării.

Președintele organizației, Radu Gănescu, susține că face zilnic demersuri către instituțiile statului pentru rezolvarea acestei probleme.

Din păcate, multe medicamente s-au retras din România și…

Impactul lipsei medicamentelor asupra pacienților cu afecțiuni cronice

Lipsa medicamentelor în farmacii este o problemă semnalată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Pacienții care suferă de afecțiuni cronice, precum diabet, hipertensiune arterială sau boli autoimune, întâmpină dificultăți în a-și obține medicamentele prescrise în mod regulat.

Acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății și calității vieții acestor pacienți. Deoarece medicamentele sunt cruciale pentru menținerea stării de sănătate și controlarea simptomelor, lipsa lor poate duce la complicații și deteriorarea stării generale a pacienților.

Problema lipsei medicamentelor afectează o gamă largă de pacienți cu afecțiuni cronice, iar impactul se resimte în întreaga țară. Numeroși bolnavi s-au confruntat cu situații în care au fost nevoiți să umble din farmacie în farmacie în căutarea medicamentelor necesare, doar pentru a constata că acestea nu sunt disponibile. Înmulțirea cazurilor de acest gen a generat frustrare și disperare printre pacienți și familiile acestora.

Cauzele lipsei medicamentelor în farmacii

Există mai multe cauze care contribuie la lipsa medicamentelor din farmacii în România:

  • Probleme de aprovizionare: Un factor major este reprezentat de problemele de aprovizionare cu medicamente. Unele medicamente esențiale nu sunt disponibile sau sunt cantități limitate, ceea ce duce la epuizarea stocurilor.
  • Retragerea comercializării: Multe medicamente au fost retrase de pe piață pentru diverse motive, inclusiv probleme legate de calitate sau scăderea rentabilității.
  • Schimbări legislative și reglementări: Modificările frecvente ale legilor și reglementărilor pot afecta accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie.
  • Importurile și exporturile limitate: Restrângerea importurilor și exporturilor poate afecta disponibilitatea medicamentelor, în special a celor care nu sunt produse în țară.

Eforturile Coaliției Organizațiilor Pacienților

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România lucrează în mod activ pentru a rezolva problema lipsei medicamentelor din farmacii. Președintele organizației, Radu Gănescu, este implicat în numeroase demersuri către instituțiile statului pentru a sensibiliza autoritățile cu privire la gravitatea situației.

În plus, Coaliția colaborează cu alte organizații și profesioniști din domeniul sănătății pentru a identifica soluții viabile și a propune măsuri concrete pentru îmbunătățirea accesului pacienților la medicamente. Aceste eforturi includ propuneri de reglementare și implicarea în procesul de elaborare a politicii de sănătate.

Recomandări pentru pacienți

Pentru a face față lipsei medicamentelor și pentru a-și asigura tratamentul, pacienții cu afecțiuni cronice pot lua în considerare următoarele recomandări:

  • Comunicare cu medicul curant: Pacienții ar trebui să discute cu medicul lor curant despre alternativele disponibile în cazul în care medicamentele prescrise nu sunt disponibile în farmacii. Medicul poate fi în măsură să își ajusteze prescripția sau să ofere alternative eficiente.
  • Verificarea mai multor farmacii: Este recomandat să se verifice mai multe farmacii pentru disponibilitatea medicamentelor necesare. Unele farmacii pot avea stocuri limitate, în timp ce altele le pot avea disponibile.
  • Informarea despre programe de asistență: Anumite programe de asistență furnizate de stat sau de organizații non-guvernamentale pot ajuta pacienții să își obțină medicamentele necesare la costuri mai reduse sau chiar gratuite. Pacienții ar trebui să se informeze cu privire la aceste programe și să solicite sprijinul potrivit.
  • Păstrarea unei rezerve de medicamente: În cazul în care pacienții își găsesc medicamentele prescrise, este recomandat să pastreze o rezervă suficientă pentru a face față unei perioade de potențială lipsă în viitor.

Concluzie

Lipsa medicamentelor din farmacii reprezintă o problemă serioasă pentru pacienții cu afecțiuni cronice din România. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice depune eforturi considerabile pentru a sensibiliza autoritățile și a propune soluții pentru îmbunătățirea accesului la medicamente. În același timp, pacienții pot adopta măsuri proactive pentru a-și asigura tratamentul și a face față lipsei de medicamente.

Pentru a rezolva această problemă complexă, este necesară o cooperare între autorități, organizații de pacienți, profesioniști din domeniul sănătății și industria farmaceutică. Doar prin eforturi comune și acțiuni coordonate se poate asigura o furnizare adecvată și consistentă de medicamente pentru pacienții care depind de ele pentru a-și menține sănătatea și bunăstarea.

Note: Acest articol a fost redactat într-un stil informativ, direct, pragmatic și orientat către soluții. Scopul său este de a oferi informații relevante și de a inspira acțiuni în vederea rezolvării problemei lipsei medicamentelor din farmacii.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite