AcasăSănătateUtilizarea Exclusivă a Ţigărilor Electronice Asociată cu Simptome Respiratorii

Utilizarea Exclusivă a Ţigărilor Electronice Asociată cu Simptome Respiratorii

Utilizarea Exclusivă a Ţigărilor Electronice Asociată cu Simptome Respiratorii

Utilizarea țigărilor electronice poate fi asociată intrinsec cu afecțiuni respiratorii indiferent de expunerea la țigările tradiționale sau la cannabis, a constatat un studiu prospectiv.

Adolescenții care au declarat că au folosit țigările electronice în ultimele 30 de zile au raportat ulterior un risc mai mare de senzație de sufocare (OR 1.78, IC 95% 1.23-2.57), șuierat (OR 1.81, IC 95% 1.28-2.56) și simptome de bronșită (OR 2.06, IC 95% 1.58-2.69), a raportat Dr. Rob McConnell, de la Facultatea de Medicină Keck a Universității Southern California din Los Angeles, și colegii săi.

Și după ajustarea pentru utilizarea curentă de țigări și cannabis, precum și expunerea la fumul de țigară, asocierea a rămas valabilă pentru senzația de sufocare (OR 1.48, IC 95% 1.01-2.18) și simptomele de bronșită (OR 1.55,…

Cercetare arată riscurile utilizării țigărilor electronice asupra sănătății respiratorii

Un nou studiu prospectiv realizat de Universitatea Southern California a descoperit că utilizarea țigărilor electronice poate fi legată de afecțiuni respiratorii, indiferent dacă este vorba despre expunerea la țigările tradiționale sau la cannabis. Rezultatele au demonstrat că adolescenții care au folosit țigările electronice în ultima lună au prezentat un risc crescut de senzație de sufocare, șuierat și simptome de bronșită.

Riscul crescut pentru sănătatea respiratorie a adolescenților utilizatori de țigări electronice

Studiul condus de Dr. Rob McConnell și echipa sa a implicat un număr mare de adolescenți care au utilizat țigările electronice și au raportat ulterior diverse simptome respiratorii. Riscul de senzație de sufocare a fost cu 78% mai mare în rândul adolescenților utilizatori de țigări electronice, în comparație cu cei care nu le-au folosit. De asemenea, riscul de șuierat și simptome de bronșită a fost cu aproximativ 80% mai mare în această grupă.

Asocierea dintre utilizarea țigărilor electronice și simptomele respiratorii

Cercetătorii au ajustat rezultatele pentru a lua în considerare și alte factori precum utilizarea curentă de țigări tradiționale, consumul de cannabis sau expunerea la fumul de țigară înainte de a trage concluziile. Cu toate acestea, s-a constatat că utilizarea țigărilor electronice a rămas asociată cu senzația de sufocare și simptome de bronșită, indiferent de alte expuneri sau obiceiuri.

Cum pot fi previnse afecțiunile respiratorii asociate cu țigările electronice?

Pentru a reduce riscul de afecțiuni respiratorii, este esențial să se evite utilizarea țigărilor electronice. Adolescenții ar trebui să fie informați despre posibilele consecințe negative ale acestui obicei și să primească sfaturi adecvate privind renunțarea la utilizarea țigărilor electronice. Este important ca părinții, cadrele didactice și profesioniștii din domeniul sănătății să lucreze împreună pentru a încuraja tinerii să renunțe la acest obicei periculos.

  • Organizarea de campanii de informare în școli și comunități, care să ofere informații clare și realiste despre riscurile asociate cu utilizarea țigărilor electronice.
  • Oferirea de programe de consiliere și sprijin pentru adolescenții care doresc să renunțe la acest obicei. Aceste programe ar trebui să fie adaptate nevoilor și preferințelor fiecărui adolescent.
  • Promovarea unui stil de viață sănătos prin educarea adolescenților cu privire la importanța exercițiilor fizice regulate, unei alimentații echilibrate și a odihnei adecvate.
  • Implicarea comunității în prevenirea și combaterea utilizării țigărilor electronice prin activități precum organizarea de evenimente sportive sau culturale în care să se promoveze un stil de viață sănătos.

Concluzie

Cercetarea recentă a scos la iveală riscurile asociate cu utilizarea țigărilor electronice pentru sănătatea respiratorie a adolescenților. Este important ca adolescenții și comunitatea să fie informați și să conștientizeze aceste riscuri. Prin eforturile comune ale părinților, cadrelor didactice, profesioniștilor din domeniul sănătății și comunității, se pot lua măsuri eficiente pentru prevenirea utilizării țigărilor electronice și promovarea unui stil de viață sănătos.

Sursă: https://www.medpagetoday.com/pulmonology/smoking/85799

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite