AcasăTerapiiPsihologieApego Evitativ: Fugi de iubire. Apego Distanciant: Privire cu suspiciune. Apego Dismissing: Singuratic...

Apego Evitativ: Fugi de iubire. Apego Distanciant: Privire cu suspiciune. Apego Dismissing: Singuratic și imun.

Apego evitant sau distanțator: Caracteristici și impact asupra maturității emoționale

Apego-ul este un model intern de funcționare, un tipar relațional care se dezvoltă în primii ani de viață și se menține și în perioada adultă, chiar dacă poate varia în intensitate. Acesta reprezintă o modalitate de adaptare la mediu și, de aceea, formarea lui depinde în mare măsură de experiențele trăite, mai ales în cazul reacțiilor la situații care se repetă în timp. Am discutat despre apego, tipurile de apego și caracteristicile apego-ului nesigur în articolele anterioare și acum voi mă concentra mai în detaliu asupra apego-ului evitant sau distanțator. Acest tip de apego apare în suita apegó-urilor sub denumirile A1 până la A8.

Caracteristici:
1. Părinți emotional neglijenți, nedisponibili, chiar dacă erau acasă, aceștia erau preocupați de treburile lor și nu acordau atenție copilului.
2. Disponibilitate redusă: părinții erau fie foarte exigenti, fie absenți, respingători, prea cerințoși sau slabi.
3. Copiii sunt ascultători și fac ceea ce părinții doresc sau ceea ce se așteaptă de la ei.
4. Pot apărea cazuri în care copilului i se cere succesul și acesta simte că este iubit în funcție de reușitele lui.

Nivelul emoțional:
1. Autoacuzare: se acuză pe sine pentru eșecuri sau probleme.
2. Furia este înghițită și nu este exprimată în mod adecvat, aceasta fiind reprimită și acumulată.
3. Din cauza neglijenței emoționale, copiii simt că nu sunt importanți și nu au valoare.
4. Resimt multă rușine încă de la o vârstă fragedă.

Comportament:
1. Tendința de a se izola și de a se regula emoțional în solitudine, având nevoie de spațiu personal.
2. Disconectați de propriile lor nevoi și incapabili să se conecteze cu ceilalți.
3. Sunt foarte activi și implicați în diferite activități, lipsindu-le timpul pentru a se relaxa și uneori devenind dependenți de munca lor.
4. Pot deveni supravațători compulsivi, dar uită să aibă grijă de ei înșiși.

Impactul asupra sănătății:
1. Din cauza disconectării de propriul corp și lipsa percepției emoțiilor, pot apărea probleme somatice. Aceștia pot dezvolta tulburări de alimentație obsesive sau tulburări obsesiv-compulsive.
2. Distanțarea emoțională și respingerea propriilor emoții sunt trăsături ale persoanelor cu apego evitant sau distanțator. Aceștia dezvoltă mecanisme de apărare sau strategii care îi ajută să își mențină la distanță experiențele negative ale apego-ului, caracterizate prin respingere, distanțare sau neglijență emoțională în primii ani de viață. Aceste strategii le permit să evite perturbarea emoțională și dezorganizarea în viața adultă. De asemenea, sunt limitați în exprimarea emoțiilor legate de apego, acestea fiind mai degrabă numite decât trăite fizic.

Idealizare:
1. Există tendința de a descrie părinții în mod foarte pozitiv (idealizându-i), dar nu pot oferi momente specifice care să susțină aceste descrieri, chiar contrazicându-se în unele cazuri.
2. Pot distanța de sentimentele dureroase din copilărie și în unele cazuri îi devalorizează pe părinți, dar o fac într-un mod rece, fără emoție. Așadar, fie îi descriu pe părinți ca fiind perfecti, fie îi minimalizează, dar în niciun caz nu dispun de amintiri specifice care să susțină aceste idei.
3. Scuzându-i, spunând: „toți părinții sunt așa.”
4. Amintirile legate de copilărie lipesc în aceste cazuri, lipsind recitalii sau ajungând la o amnezie severă în cele mai grave situații.

Autonomie și independență:
1. Persoanele cu apego evitant acordă o mare importanță independenței și autonomiei personale, chiar la nivelul cărora depind de ceilalți le este dificil să tolereze această situație.
2. Aceștia se protejează de dependență, dar o fac în detrimentul sprijinului și confortului pe care îl pot primi. De obicei, această strategie se dezvoltă în adolescență, după ce indivizii au descoperit că nu pot controla comportamentul celor care se îngrijesc de ei, fiind fie periculoși, fie neprotecțtori. De asemenea, ei se retrag din relații strânse în momentul în care au suficientă vârstă pentru a se putea ocupa singuri de ei înșiși, dar devin distanți atunci când trebuie să își asume intimitatea.

Nivele conform teoriei DMM (Modelul Madurativ de atașament și adaptare, Pat Crittenden):
1. Inhibat / Social ușor (A1-2): Persoanele cu acest tip de atașament idealizează figura de atașament, neglijând aspectele sale negative (A1) sau minimalizându-și propria valoare (A2). Majoritatea A1-2 sunt persoane previzibile și responsabile, care sunt admirabile și profesionale.
2. Supravațător compulsiv / îndeplinire (A3): Persoanele cu acest tip de atașament se protejează protejând figura de atașament. În copilărie, încearcă să încurajeze sau să aibă grijă de figura de atașament când aceasta este tristă, retrăgândă și vulnerabilă. În viața adulților, își găsesc adesea locuri de muncă în care îi pot aj

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite