AcasăTerapiiPsihologieÎngrijirea unui copil cu dificultăți în funcționarea executivă

Îngrijirea unui copil cu dificultăți în funcționarea executivă

Funcționarea executivă: Ce este și cum afectează dezvoltarea copilului

În calitate de psiholog pediatric, lucrez cu copii, adolescenți și tineri adulți pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine creierul, emoțiile, gândurile, comportamentul și relațiile interpersonale. Ca și antrenor pentru părinți, îi ajut pe aceștia să înțeleagă mai bine copiii și adolescenții lor, astfel încât să poată reacționa diferit și, poate chiar, să întrerupă câteva cicluri nesănătoase transmise din generație în generație.

Ce este funcționarea executivă?

Funcționarea executivă este responsabilă pentru multe aspecte precum: planificarea, luarea deciziilor, judecata, controlul impulsurilor, memoria de lucru, inițierea sarcinilor, persistența în realizarea lor, organizarea,…

Un domeniu care mă fascinează și care este util de înțeles este funcționarea executivă. Funcționarea executivă reprezintă acele abilități care se află în cortexul prefrontal al copilului (lobul frontal), situat în partea din spate a creierului, la nivelul frunții.

Pentru a avea o imagine mai clară asupra funcționării executive, să analizăm câteva aspecte specifice acestui proces:

Planificarea și luarea deciziilor

Funcționarea executivă implică capacitatea de a formula un plan de acțiune și de a lua decizii înțelepte, în funcție de obiectivele și valorile personale.

Controlul impulsurilor și judecata

O bună funcționare executivă presupune capacitatea de a controla comportamentul impulsiv și de a lua decizii înțelepte în diferite situații.

Memoria de lucru

Memoria de lucru reprezintă capacitatea de a păstra temporar informații importante în minte și de a le utiliza când este necesar pentru îndeplinirea unei sarcini.

Inițierea și persistența în sarcini

Funcționarea executivă se manifestă prin abilitatea de a începe o sarcină și de a rămâne concentrat și perseverent în realizarea ei până la finalizare.

Organizarea și gestionarea timpului

Un alt aspect esențial al funcționării executive este capacitatea de a organiza informațiile, de a planifica și gestiona timpul eficient, pentru a atinge obiectivele propuse.

Este important să înțelegem că dezvoltarea și îmbunătățirea funcționării executive în copilărie și adolescență poate avea un impact semnificativ asupra succesului școlar, al relațiilor interpersonale și al dezvoltării generale a individului.

Ca părinte, poți juca un rol esențial în susținerea și dezvoltarea funcționării executive a copilului tău, oferindu-i un mediu stimulant, în care să se antreneze și să-și dezvolte abilitățile executive.

În concluzie, funcționarea executivă este un proces complex și esențial în dezvoltarea copilului. Înțelegerea acestui proces și sprijinul acordat copiilor noștri pentru a-și dezvolta abilitățile executive poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra vieții lor.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite