AcasăȘtiri generaleBăutura dulce care-i ucide: femeile dependente de sucuri îndulcite riscă cancer hepatic...

Băutura dulce care-i ucide: femeile dependente de sucuri îndulcite riscă cancer hepatic – cercetare nouă!

Băutura dulce care-i ucide: femeile dependente de sucuri îndulcite riscă cancer hepatic – cercetare nouă!

Femeile care consumă zilnic sucuri îndulcite cu zahăr, risc crescut de cancer de ficat și boli hepatice cronice, avertizează un nou studiu


august 13

13:05
2023


de Beatrice Popa
Timp citire articol: 4 minut(e)

Un singur suc îndulcit cu zahăr, băut zilnic, crește semnificativ riscul de cancer hepatic și de boală hepatică cronică în rândul femeilor, avertizează un nou studiu realizat în Statele Unite. Se estimează că 65% dintre adulții americani consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr.

O echipă de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital, al doilea cel mai mare spital al…

Un singur suc îndulcit cu zahăr crește riscul de cancer hepatic în rândul femeilor, potrivit unui studiu recent

Consumul zilnic de sucuri îndulcite cu zahăr poate crește semnificativ riscul de cancer hepatic și de boli hepatice cronice în rândul femeilor, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite. Acesta avertizează că un singur suc îndulcit cu zahăr băut în mod regulat poate fi dăunător pentru sănătatea ficatului.

Conform cercetării, în prezent, aproximativ 65% dintre adulții americani consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr, fapt ce sporește riscul apariției acestor afecțiuni hepatice. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital, al doilea cel mai mare spital al Statelor Unite.

Rezultatele studiului reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea femeilor, deoarece acestea au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni hepatice în urma consumului regulat de sucuri îndulcite cu zahăr. Ficatul joacă un rol crucial în procesele metabolice, inclusiv în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Consumul excesiv de zahăr și îndulcitori artificiali poate perturba funcționarea normală a acestui organ vital.

Studiul a constatat că substanțele chimice adăugate în sucurile îndulcite pot provoca inflamații hepatice, ceea ce crește șansele de dezvoltare a bolilor cronice ale ficatului. Aceste afecțiuni pot progresa treptat și pot duce la apariția cancerului hepatic, o formă gravă de cancer care provoacă dificultăți semnificative în tratament și poate avea consecințe fatale.

Recomandarea principală este de a evita consumul regulat de sucuri îndulcite cu zahăr și de a opta pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi apa, ceaiul de plante sau sucurile naturale fără adaos de zahăr. De asemenea, este important să se acorde atenție etichetelor produselor alimentare, verificând conținutul de zahăr și ingredientele adăugate.

Impactul consumului regulat de sucuri îndulcite cu zahăr asupra sănătății hepatice

Consumul excesiv de zahăr și îndulcitori artificiali poate avea consecințe grave asupra sănătății hepatice. Iată câteva dintre problemele pe care le poate cauza:

  • Boli hepatice cronice: Consumul regulat de sucuri îndulcite cu zahăr poate duce la dezvoltarea afecțiunilor hepatice cronice, cum ar fi ciroza hepatică și hepatita cronică. Aceste boli pot deteriora treptat funcția ficatului și pot provoca complicații grave.
  • Cancer hepatic: Consumul de sucuri îndulcite cu zahăr în mod regulat poate crește riscul de dezvoltare a cancerului hepatic. Această formă de cancer este una dintre cele mai agresive și dificil de tratat.
  • Creșterea în greutate: Sucurile îndulcite cu zahăr sunt bogate în calorii și au un conținut scăzut de nutrienți. Consumul lor regulat poate duce la creșterea în greutate și la acumularea de grăsime în zona abdominală, ceea ce poate fi dăunător pentru sănătatea ficatului.
  • Diabet de tip 2: Consumul excesiv de zahăr poate contribui la apariția diabetului de tip 2, o afecțiune care afectează metabolismul glucozei și poate provoca leziuni ireversibile ale ficatului.

Alternative sănătoase pentru sucurile îndulcite cu zahăr

Pentru a proteja sănătatea ficatului și a reduce riscul de afecțiuni hepatice, este recomandat să se înlocuiască sucurile îndulcite cu zahăr cu alternative mai sănătoase. Iată câteva opțiuni:

  • Apă: Apa este cea mai bună băutură pentru hidratare și sănătatea generală. Pentru a-i oferi un gust plăcut, se poate adăuga puțină lămâie sau mentă proaspătă.
  • Ceai de plante: Ceaiurile de plante sunt o alternativă excelentă la sucurile îndulcite. Acestea pot fi consumate calde sau reci și au beneficii pentru sănătate.
  • Sucuri naturale: Sucurile preparate din fructe și legume proaspete sunt o alternativă sănătoasă. Este important să se aleagă fructe și legume bogate în nutrienți și să se evite adăugarea de zahăr.

În concluzie, consumul zilnic de sucuri îndulcite cu zahăr poate crește semnificativ riscul de cancer hepatic și de boli hepatice cronice în rândul femeilor. Pentru a proteja sănătatea ficatului, este important să se evite consumul excesiv de zahăr și să se opteze pentru alternative sănătoase. Prin adoptarea unor alegeri alimentare mai informate, putem menține sănătatea ficatului și previne apariția acestor afecțiuni hepatice grave.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite