AcasăȘtiri generaleCăldură extrema și organismul tău: Ce se întâmplă când este prea fierbinte?

Căldură extrema și organismul tău: Ce se întâmplă când este prea fierbinte?

Căldură extrema și organismul tău: Ce se întâmplă când este prea fierbinte?

Heat: The Leading Cause of Weather-Related Deaths in the United States

Încălzirea este principala cauză a deceselor legate de vreme din Statele Unite. În timp ce corpul uman poate rezista la temperaturi ridicate, căldura extremă fără precedent, cauzată de schimbările climatice, ne provoacă să ne adaptăm. Pe măsură ce valurile de căldură devin tot mai frecvente, este important să știm de ce căldura poate fi atât de periculoasă și cine are cel mai mare risc de a dezvolta afecțiuni legate de căldură. Iată ce se întâmplă în interiorul corpului tău când devine prea fierbinte.

Cum se adaptează corpul la căldură

Când începi să te încălzești de la efort fizic sau de la temperatura ridicată din exterior, corpul tău lucrează pentru a se răci prin deplasarea sângelui mai cald departe de organele interne și aducerea sângelui mai rece către acestea. Are două tehnici principale pentru a face acest lucru.

 • Sângele este redistribuit din zona de bază a corpului către periferie, pentru a elibera căldura prin piele. Capilarele de la suprafața pielii se umplu cu sânge, permitând căldurii să fie dissipată prin transpirație.
 • În plus, corpul tău inițiază procese de transpirație pentru a răci pielea și a menține temperatura corpului la un nivel constant. Prin transpirație, apa de pe piele se evaporă, luând căldură cu ea și reducând astfel temperatura corpului.

Este important să menții hidratarea adecvată în timpul perioadelor de căldură extremă și să acorzi atenție semnelor de supraîncălzire a corpului.

Riscul de a dezvolta afecțiuni legate de căldură este mai mare pentru anumite categorii de persoane:

 • Persoanele în vârstă, deoarece abilitatea corpului de a regla temperatura este diminuată odată cu înaintarea în vârstă.
 • Copiii mici, deoarece sistemul lor de termoreglare a corpului nu este încă complet dezvoltat.
 • Persoanele cu boli cronice, cum ar fi boli de inimă, boli pulmonare sau diabet, deoarece aceste afecțiuni pot afecta capacitatea corpului de a se adapta la căldură.
 • Persoanele care iau medicamente care pot interfera cu capacitatea de termoreglare a corpului, cum ar fi antidepresivele sau diureticele.

Pe măsură ce valurile de căldură devin mai frecvente și mai intense, este important să fim pregătiți și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea și a reduce riscul afecțiunilor legate de căldură.

Cum să te protejezi de căldură

Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja în perioadele de căldură extremă:

 • Stai în interior, într-un loc răcoros, pe cât posibil.
 • Folosește aer condiționat sau ventilatoare pentru a menține temperatura interioară la un nivel confortabil.
 • Evită activitățile fizice intense în timpul celor mai călduroase ore ale zilei.
 • Poartă îmbrăcăminte lejeră, din materiale ușoare și de culori deschise, care permit pielii să respire și să se răcorească.
 • Protejează-te de soare prin purtarea de pălării și ochelari de soare și prin aplicarea de cremă cu factor de protecție solară.
 • Bea apă și alte lichide în mod regulat pentru a rămâne hidratat. Evită alcoolul și băuturile cu conținut ridicat de cofeină, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.

Este important să fii conștient de semnele și simptomele de supraîncălzire a corpului, cum ar fi amețeala, senzația de slăbiciune, durerile de cap sau crampele musculare. Dacă experimentezi aceste simptome, este esențial să cauți un loc răcoros, să te hidratezi și să ceri asistență medicală.

În concluzie, căldura extremă poate fi periculoasă și poate duce la afecțiuni grave. În timp ce schimbările climatice aduc cu sine valuri de căldură mai frecvente și intense, este important să fim pregătiți și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea. Prin conștientizare, adaptare și respectarea măsurilor de protecție, putem reduce riscul de afecțiuni legate de căldură și ne putem bucura de vara în siguranță.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite