AcasăȘtiri generaleCe se ascunde în spatele SLA, vinovat de pierderea tragică a lui...

Ce se ascunde în spatele SLA, vinovat de pierderea tragică a lui Bryan Randall, sufletul pereche al Sandrei Bullock? Descoperă misterele acestei boli devastatoare!

Ce se ascunde în spatele SLA, vinovat de pierderea tragică a lui Bryan Randall, sufletul pereche al Sandrei Bullock? Descoperă misterele acestei boli devastatoare!

Boala care l-a ucis pe Bryan Randall, iubitul Sandrei Bullock: Scleroza laterală amiotrofică (SLA)

Bryan Randall, partenerul de viață al actriței Sandra Bullock, a pierdut lupta cu o boală cruelă la vârsta de 57 de ani. Această boală necruțătoare este cunoscută sub numele de scleroza laterală amiotrofică (SLA), iar Bryan a suferit de această afecțiune timp de trei ani.

Ce este scleroza laterală amiotrofică (SLA)?

Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig, este o boală neurodegenerativă progresivă rară. Această afecțiune afectează celulele nervoase responsabile de controlul voluntar al mușchilor, ducând la slăbiciune musculară și la pierderea abilității de a vorbi, de a înghiți și de a respira.

Cauze și simptome ale sclerozei laterale amiotrofice (SLA)

Cauzele exacte ale SLA sunt necunoscute, dar se crede că există o combinație de factori genetici și de mediu care contribuie la dezvoltarea bolii. Doar aproximativ 10% dintre cazurile de SLA sunt ereditare, restul fiind considerate sporadice.

Simptomele caracteristice ale SLA includ:

 • Slăbiciune musculară, în special în brațe și picioare;
 • Spasticitate (rigiditate musculară);
 • Probleme de vorbire și înghițire;
 • Dificultăți respiratorii;
 • Crampe musculare și fasciculații;
 • Pierderea greutății și slăbirea generală a corpului.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul de SLA se bazează pe simptome și pe examinarea clinică a pacientului. Nu există încă teste specifice pentru această boală, astfel încât diagnosticul este deseori exclusiv prin eliminare a altor afecțiuni care pot provoca simptome similare.

Din păcate, nu există niciun remediu pentru SLA și niciun tratament care să oprească în mod eficient progresia bolii. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pacienților. Acestea includ:

 • Terapia fizică și kinetoterapia pentru menținerea musculaturii și mobilității;
 • Terapia ocupațională pentru a ajuta pacienții să facă față problemelor de zi cu zi;
 • Terapia respiratorie pentru a susține funcția respiratorie;
 • Comunicarea augmentativă și alternativă pentru a ajuta la comunicarea pacienților;
 • Sprijin emoțional și psihologic pentru a face față cu boala.

Concluzie

Scleroza laterală amiotrofică (SLA) este o boală neurodegenerativă devastatoare care poate afecta oricine, indiferent de vârstă sau de statut social. Bryan Randall, iubitul Sandrei Bullock, este doar unul dintre milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc cu această boală sau care au pierdut lupta împotriva ei.

Este important să conștientizăm și să sprijinim cercetările pentru a găsi tratamente mai eficiente și, în cele din urmă, un remediu pentru SLA. Până atunci, putem susține pacienții și familiile lor, oferindu-le sprijin emoțional, înțelegere și respect.

Sursă: Unica.ro

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite