AcasăTerapiiPsihologieDepășirea Eului în Psihologia Budistă: Descoperirea armoniei interioare.

Depășirea Eului în Psihologia Budistă: Descoperirea armoniei interioare.

Depășirea Eului în Psihologia Budistă: Descoperirea armoniei interioare.

Multe persoane confundă ideea pe care o au despre ele însele cu „eu”-l lor, pe care îi atribuie o importanță enormă. În contrast, budismul subliniază faptul că nu există o instanță internă pe care să o poți numi „eu” sau „sine”. Ce înseamnă asta pentru munca terapeutică?

Desigur, avem nevoie de o senzație stabilă a „eu”-lui, dar nu ar trebui să ne atașăm de imagini fixe ale sinelui. Principalul obiectiv al psihoterapiei este de a întări funcțiile „eu”-lui…


Doriți să descărcați întregul articol? Cu abonamentul PH+ aveți acces nelimitat la peste 2000 de articole.

Comandați acum


Ideea de sine în psihoterapie

Este comun ca oamenii să își confunde imaginea despre ei înșiși cu propria identitate, acordându-i o importanță enormă. Cu toate acestea, în budism se susține că nu există o entitate internă definibilă ca „eu” sau „sine”. Această perspectivă are implicații semnificative în domeniul terapiei.

Stabilizarea funcțiilor „eu”-lui

Deși este important să avem o senzație stabilă a propriei identități, nu ar trebui să ne atașăm rigid la această imagine. În terapia psihologică, unul dintre obiectivele principale constă în întărirea funcțiilor „eu”-lui. Acest lucru înseamnă dezvoltarea unei identități flexibile și adaptabile, care permite individului să se adapteze la diverse situații și să-și dezvolte potențialul.

Desprinderea de „sinele” rigid

Multa suferință și stres psihologic derivă din atașamentul excesiv față de o anumită imagine a sinelui. Budismul ne învață că aceasta este doar o construcție mentală și că, de fapt, nu există un „eu” fix și neschimbător. În terapie, este important să lucrăm împreună cu pacienții pentru a-i ajuta să se desprindă de aceste modele rigide și să-și dezvolte o viziune mai flexibilă și deschisă asupra identității lor.

Acceptarea fluxului constant al schimbării

Budismul ne învață că viața este caracterizată de impermanență și de schimbare constantă. În terapie, această înțelegere poate ajuta pacienții să abordeze mai ușor dificultățile și să se adapteze la situații noi. Prin acceptarea acestui flux constant al schimbării, pacienții pot învăța să renunțe la atașamentele rigide și să se bucure de percepții și experiențe noi.

Concluzie

În terapia psihologică, este important să ne amintim că ideea de sine nu este statică și că este benefic să ne desprindem de atașamentele rigide față de o anumită imagine a sinelui. Prin cultivarea unei identități flexibile și adaptabile și prin acceptarea schimbării constante, putem elibera noi resurse și potențial în propriile vieți.

Articolul complet poate fi descărcat cu abonamentul PH+, care oferă acces nelimitat la peste 2000 de articole relevante în domeniul psihologiei. Pentru a comanda abonamentul, accesați acest link.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite