AcasăSănătateCe este trombocitopenia imună (ITP): simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenție -...

Ce este trombocitopenia imună (ITP): simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenție – tot ce trebuie să știi!

Ce este trombocitopenia imună (ITP): simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenție – tot ce trebuie să știi!

ITP și infecțiile asociate

ITP este asociată cu mai multe infecții, inclusiv HIV, hepatita C și H. pylori.

HIV

Virusul imunodeficienței umane (HIV), cunoscut și sub denumirea de HIV, este un virus care atacă sistemul imunitar al organismului și, dacă nu este tratat, duce la SIDA. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), se estimează că până la sfârșitul anului 2021, aproximativ 1,2 milioane de persoane din Statele Unite trăiau cu HIV.

Nu există o vindecare pentru HIV, dar datorită progreselor în medicină, persoanele infectate cu HIV pot trăi o viață normală și sănătoasă cu tratament adecvat.

Hepatita C

Hepatita C este un virus care afectează ficatul și se răspândește de la o persoană la alta prin contact cu sângele, conform CDC. Cea mai comună formă de transmitere în prezent este prin folosirea acelor de injectare a drogurilor. Persoanele infectate cu hepatita C pot nu prezenta simptome până când boala lor a avansat la stadiul de boală hepatică avansată.

Complicațiile…

Tratamentul ITP asociat cu infecții

Dacă suferi de ITP și ești diagnosticat cu HIV, hepatita C sau H. pylori, este important să abordezi și să tratezi ambele afecțiuni pentru a-ți menține sănătatea și a preveni complicațiile grave.

Tratamentul HIV

Pentru persoanele cu HIV, tratamentul constă în administrarea medicamentelor antiretrovirale, care pot controla virusul și pot întări sistemul imunitar. Este esențial să consulți un medic specialist în HIV pentru a elabora un plan personalizat de tratament și a primi monitorizarea adecvată a stării tale de sănătate.

Tratamentul hepatitei C

În cazul hepatitei C, tratamentul constă în administrarea medicamentelor antivirale, care pot distruge virusul și pot îmbunătăți funcția hepatică. Este important să consulți un medic specialist în hepatita C pentru a primi un diagnostic și un plan de tratament adecvat.

Tratamentul infecției cu H. pylori

Pentru tratamentul infecției cu H. pylori, medicul tău îți poate prescrie un regim de antibiotice, antagoniști ai secreției de acid și alte medicamente pentru a elimina și preveni reapariția bacteriei. Este important să urmezi întocmai indicațiile medicului și să finalizezi complet tratamentul, pentru a evita rezistența bacteriilor la antibiotice.

Prevenirea și gestionarea ITP asociate cu infecții

În plus față de tratamentele specifice pentru HIV, hepatita C și H. pylori, există măsuri pe care le poți lua pentru a preveni și gestiona ITP asociate cu aceste infecții:

  • Evitați contactul cu sângele sau fluidele corporale ale altor persoane
  • Folosiți întotdeauna ac de unică folosință și echipamente sterile la injectarea de droguri
  • Igiena regulată a mâinilor – spălați-vă pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde
  • Protejați-vă în timpul actului sexual utilizând prezervative
  • Efectuați teste regulate pentru HIV, hepatita C și H. pylori, în special dacă aveți factori de risc
  • Consulți un medic specialist în mod regulat pentru monitorizarea sănătății și ajustarea tratamentului, dacă este necesar

Concluzie

ITP poate fi asociată cu infecții precum HIV, hepatita C și H. pylori. Este important să primești tratament adecvat pentru ambele afecțiuni și să iei măsuri de prevenire pentru a-ți menține sănătatea. Consultă întotdeauna un medic specialist pentru diagnostic, tratament și monitorizare adecvată.

Surse

https://www.everydayhealth.com/hiv/guide/
https://www.everydayhealth.com/hepatitis-c/guide/
https://www.everydayhealth.com/liver-disease/

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite