AcasăȘtiri generaleFamilia Henriettei Lacks se înțelege cu compania care a folosit celulele ei

Familia Henriettei Lacks se înțelege cu compania care a folosit celulele ei

Familia Henriettei Lacks se înțelege cu compania care a folosit celulele ei
Henrietta Lacks: O erouă în medicină și drepturile pacientului

Henrietta Lacks: O erouă în medicină și drepturile pacientului

O viață marcată de SIDA și poliomielită

Henrietta Lacks, o mamă de culoare cu cinci copii, se lupta cu cancerul cervical în anul 1951, când medicii de la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore i-au luat o mostră de celule fără consimțământul sau cunoștința ei.

Procedura invazivă a dus la o descoperire revoluționară: celulele ei au fost primele care s-au reprodus în laborator, făcând posibilă dezvoltarea vaccinelor pentru poliomielită și coronavirus, precum și a tratamentelor pentru afecțiuni precum cancerul, Parkinson și gripa.

Dar au trecut mai bine de două decenii până când familia Henriettei a aflat că aceste celule alimentau cercetările din laboratoare din întreaga lume și chiar în spațiu, creând un moștenire medicală fără precedent.

Un acod istoric

Marți, care ar fi fost ziua de naștere a Henriettei Lacks, membrii familiei sale s-au adunat la o conferință de presă după ce au ajuns la un acord cu o companie de biotehnologie…

O nouă perspectivă asupra drepturilor pacientului

Povestea Henriettei Lacks pune în lumină o problemă importantă în domeniul sănătății: drepturile pacientului. Practica de a lua mostre de celule sau țesuturi fără acordul pacientului a ridicat întrebări privind etica și confidențialitatea medicală.

Acest caz a determinat o serie de schimbări în industria medicală și a deschis calea pentru consimțământul informat și protejarea drepturilor pacienților. Henrietta Lacks a devenit simbolul unei lupte pentru dreptate și respectarea demnității pacienților.

O realizare impresionantă: culturile HeLa

Celulele prelevate de la Henrietta Lacks au fost denumite „HeLa” și au devenit cele mai importante și utilizate celule umane din istorie. Acestea au fost utilizate în sute de mii de studii și au fost instrumentale în dezvoltarea medicamentelor, vaccinurilor și tratamentelor pentru o serie de afecțiuni grave.

De la dezvoltarea vaccinurilor pentru poliomielită și coronavirus, până la progresele în tratarea cancerului și a Parkinsonului, culturile HeLa au schimbat fundamental industria medicală și au salvat milioane de vieți.

Ereditatea Henriettei Lacks

Ereditatea Henriettei Lacks continuă să fie studiată și explorată în prezent. Importanța descoperirii sale și consecințele asupra domeniului medical sunt recunoscute pe scară largă, iar povestea sa nu trebuie uitată.

Sărbătorind viața și moștenirea Henriettei Lacks, ne reamintim importanța respectării drepturilor pacientului, confidențialității și consimțământului informat în cercetarea medicală. Fără contribuția ei de neegalat, lumea medicală ar fi fost cu mult în urmă.

Concluzie

Povestea lui Henrietta Lacks este una impresionantă și importantă nu doar pentru domeniul medical, ci și pentru drepturile pacientului. Ea a fost un adevărat erou, ale cărei celule au deschis porți către noi tratamente, vaccinuri și soluții pentru afecțiuni grave.

Acest caz a evidențiat necesitatea respectării demnității și drepturilor pacienților în orice proces medical. Henrietta Lacks a arătat lumii întregi că fiecare persoană are dreptul la confidențialitate, la a fi informată și la consimțământul cu privire la prelevarea și utilizarea mostrelor sale biologice.

Ea va rămâne în istorie ca o femeie puternică și demnă, iar moștenirea ei va continua să inspire generații întregi de medici, cercetători și pacienți.


RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite