sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăSănătateDescoperirea de senzație în lupta împotriva leucemiei limfocitare! Inhibitorul BTK non-covalent oferă...

Descoperirea de senzație în lupta împotriva leucemiei limfocitare! Inhibitorul BTK non-covalent oferă o rată impresionantă de răspuns în CLL pretratat

Descoperirea de senzație în lupta împotriva leucemiei limfocitare! Inhibitorul BTK non-covalent oferă o rată impresionantă de răspuns în CLL pretratat

Inhibitorul reversibil al tirosin kinazei Bruton (BTK), pirtobrutinib (Jaypirca), a demonstrat eficacitate promițătoare la pacienții cu leucemie limfocitară cronică (LLC) sau limfom limfocitic mic (LLM) anterior expuși la inhibitori BTK, arată studiul de fază I/II BRUIN.

Potrivit raportului realizat de Jennifer Woyach, MD, de la Ohio University Comprehensive Cancer Center din Columbus, și colegii săi, între cei 247 de pacienți care au primit anterior un inhibitor BTK covalent, 73,3% (IC 95% 67,3-78,7) au obținut un răspuns global cu pirtobrutinib, inclusiv patru răspunsuri complete.

Mai mult, atunci când un răspuns parțial cu limfocitoză a fost inclus în analiză, rata de răspuns global (RGB) a fost de 82,2% (IC 95% 76,8-86,7), au menționat cercetătorii.

Acest studiu vine ca o veste îmbucurătoare pentru pacienții cu LLC sau LLM, care au fost anterior expuși la inhibitori BTK și au avut nevoie de o alternativă terapeutică eficientă. Pirtobrutinib, prin mecanismul său de acțiune non-covalent sau reversibil, oferă o perspectivă promițătoare în acest sens.

Ce face pirtobrutinib să fie atât de eficient? Este important să înțelegem mecanismul său de acțiune pentru a putea aprecia cu adevărat potențialul său terapeutic.

Mecanismul său de acțiune se bazează pe inhibarea tirosin kinazei Bruton (BTK), o enzimă implicată în activarea și supraviețuirea celulelor B. Prin blocarea acestei enzime, pirtobrutinib previne diviziunea și proliferarea excesivă a celulelor B maligne și induce moartea acestora.

De asemenea, pirtobrutinib acționează prin inhibarea semnalizării BTK dependentă de micromediul leucemic, ceea ce face ca acest inhibitor să fie potrivit și pentru pacienții cu LLC sau LLM care au dezvoltat rezistență la inhibitorii BTK covalenți.

În studiul BRUIN de fază I/II, cercetătorii au evaluat eficacitatea și siguranța pirtobrutinibului la pacienții cu LLC sau LLM anterior expuși la inhibitori BTK covalenți. Rata de răspuns global obținută în acest studiu este uimitoare, oferind o nouă speranță pentru acești pacienți care au epuizat opțiunile terapeutice tradiționale.

Totuși, este important de menționat că acesta este doar un studiu de fază I/II, iar aceste rezultate promițătoare trebuie validate într-un studiu mai larg și mai riguros. Cu toate acestea, faptul că pirtobrutinibul a avut succes într-un grup de pacienți cu rezistență la inhibitorii BTK covalenți oferă indicii că acesta ar putea fi o alternativă viabilă și eficientă în tratamentul LLC-ului și LLM-ului.

Pe lângă eficacitatea sa promițătoare, pirtobrutinib se remarcă și prin siguranța sa. Efectele secundare observate în studiul BRUIN au fost în general ușoare sau moderate, iar majoritatea pacienților au putut continua tratamentul fără prea multe probleme.

În concluzie, inhibitorul reversibil BTK, pirtobrutinib (Jaypirca), demonstrează promisiuni semnificative în tratarea pacienților cu LLC sau LLM anterior expuși la inhibitori BTK covalenți. Studiul BRUIN a evidențiat o rată impresionantă de răspuns global, oferind o nouă perspectivă terapeutică pentru acești pacienți. Cu toate acestea, este important ca aceste rezultate să fie validate în studii ulterioare pentru a confirma eficacitatea și siguranța acestui tratament. În viitor, pirtobrutinibul ar putea deveni o componentă esențială în arsenalul terapeutic împotriva LLC-ului și LLM-ului, oferind o alternativă eficientă și bine tolerată pentru pacienți.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite