AcasăTerapiiPsihologieBatalia Presiunii Arteriale: Să luăm medicamentele dimineața sau seara?

Batalia Presiunii Arteriale: Să luăm medicamentele dimineața sau seara?

Batalia Presiunii Arteriale: Să luăm medicamentele dimineața sau seara?

Un studiu clinic major „nu a arătat nicio diferență în mortalitate sau frecvența evenimentelor cardiovasculare în funcție de momentul administrării unui medicament antihipertensiv”, relatează revista Prescrire în numărul său din iulie 2023.

„La persoanele cu hipertensiune arterială, anumite medicamente hipotensive reduc riscul de accident cardiovascular și mortalitatea.”

În 2019, rezultatele unui studiu randomizat, cu nivel de dovezi modeste, sugerau că administrarea de medicamente hipotensive seara la culcare ar putea preveni în mod mai eficient evenimentele cardiovasculare.

Un nou studiu, publicat în octombrie 2022 în The Lancet, a inclus 21.104 participanți, cu o vârstă medie de 65 de ani, care luau cel puțin un medicament hipotensiv…

–––––––––––––

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite afecțiuni în întreaga lume. Aceasta crește riscul de boli cardiovasculare și poate avea consecințe grave asupra sănătății. Cu toate acestea, există numeroase medicamente disponibile pentru tratarea acestei afecțiuni și este important să se stabilească cel mai potrivit moment al zilei pentru administrarea lor.

Un studiu recent publicat în revista The Lancet a analizat momentul optim pentru administrarea medicamentelor hipotensive la pacienții cu hipertensiune arterială. Studiul a inclus peste 21.000 de participanți cu vârsta medie de 65 de ani, care luau cel puțin un medicament hipotensiv. Rezultatele au arătat că nu există diferențe semnificative în ceea ce privește mortalitatea și frecvența evenimentelor cardiovasculare în funcție de momentul administrării medicamentelor.

Aceste constatări contrazic un studiu anterior care sugera că administrarea medicamentelor hipotensive seara la culcare poate fi mai eficientă în prevenirea evenimentelor cardiovasculare. În acel studiu, cercetătorii au constatat că administrarea medicamentelor hipotensive seara a redus semnificativ riscul de accidente cardiovasculare la pacienții cu hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, este important să se sublinieze că rezultatele acestui nou studiu trebuie interpretate cu prudență. Nivelul de dovezi a fost considerat moderat și există posibilitatea ca alte factori să fi influențat rezultatele. De asemenea, fiecare pacient este diferit și poate răspunde diferit la medicamente hipotensive.

Cu toate acestea, este necesar ca pacienții cu hipertensiune arterială să fie conștienți de importanța tratamentului și să urmeze cu strictețe recomandările medicului lor în ceea ce privește administrarea medicamentelor. Acestea pot include nu numai momentul optim al zilei pentru administrarea medicamentelor, ci și doza potrivită și alte sfaturi în ceea ce privește stilul de viață sănătos.

Este important de menționat că medicamentele hipotensive nu sunt singurele măsuri eficiente de tratare a hipertensiunii arteriale. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții regulate și reducerea stresului, poate avea un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale. De asemenea, evitarea consumului excesiv de sare și a alcoolului poate ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

În concluzie, studiul recent desfășurat în acest domeniu a evidențiat că nu există diferențe semnificative în ceea ce privește momentul administrării medicamentelor hipotensive la pacienții cu hipertensiune arterială. Cu toate acestea, fiecare pacient este unic și este important să se respecte recomandările medicului în ceea ce privește tratamentul și administrarea medicamentelor. Tratamentul hipertensiunii arteriale este un aspect important al menținerii sănătății generale și trebuie abordat cu seriozitate și responsabilitate.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite