duminică, septembrie 24, 2023
AcasăȘtiri generaleRisc mai mare de accident vascular cerebral la persoanele cu tulburări de...

Risc mai mare de accident vascular cerebral la persoanele cu tulburări de somn

Risc mai mare de accident vascular cerebral la persoanele cu tulburări de somn

Insomnia crește riscul de accident vascular cerebral, potrivit cercetătorilor americani

Oamenii de știință americani au descoperit o legătură între problemele de somn și de insomnie și riscul crescut de accident vascular cerebral (AVC). Conform unui raport citat de The Guardian, această asociere este mai puternică în cazul persoanelor sub 50 de ani.

Cercetarea a fost condusă de o echipă de specialiști și publicată în revista Neurology. Aceștia susțin că îmbunătățirea calității somnului, prin terapie și alte tratamente, poate contribui la reducerea riscului de AVC.

Pentru acest studiu, au fost implicați peste 31.000 de participanți, cu o vârstă medie de 61 de ani. Aceștia nu aveau antecedente de AVC la începutul studiului și au fost monitorizați timp de aproximativ nouă ani.

În cadrul studiului, participanții au fost întrebați cât de des întâmpină dificultăți în a adormi, dacă se trezesc în timpul nopții și dacă resimt oboseală în timpul zilei. Rezultatele au relevat că persoanele care au raportat insomnie și alte probleme cu somnul prezintă un risc mai mare de a suferi un AVC.

Deși legătura dintre insomnie și AVC a fost observată în general la toate vârstele, cercetătorii au constatat că aceasta este mai puternică în cazul celor sub 50 de ani. Acesta poate fi un factor important de luat în considerare în gestionarea și prevenirea AVC-ului în această categorie de vârstă.

Mecanismul prin care insomniile pot conduce la apariția unui AVC nu este încă pe deplin înțeles. Cu toate acestea, se crede că tulburările de somn pot afecta negativ sănătatea sistemului cardiovascular. Insomnia poate duce la creșterea tensiunii arteriale și poate contribui la formarea cheagurilor de sânge, ambele fiind factori de risc pentru AVC.

Prin urmare, experții recomandă persoanelor cu probleme de somn să fie atente și să acorde o mare importanță îmbunătățirii calității somnului. Aceasta poate include adoptarea unui program regulat de somn, evitarea consumului de cafeină sau alcool înainte de culcare și reducerea expunerii la stimuli perturbatori (lumini puternice, zgomote etc.).

De asemenea, tratamentele terapeutice, precum terapie cognitiv-comportamentală, pot avea efecte benefice în ameliorarea insomniilor și pot contribui la scăderea riscului de AVC.

În concluzie, studiul realizat de cercetătorii americani arată că insomniile și alte probleme ale somnului pot crește riscul de accident vascular cerebral. Este important ca persoanele cu astfel de dificultăți să acorde o atenție deosebită îmbunătățirii calității somnului prin terapii și tratamente adecvate, pentru a se diminua riscul de AVC și a se menține o stare bună de sănătate.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite