AcasăLife styleDietăEste Keto bun pentru diabetici? Tot ce trebuie să știți

Este Keto bun pentru diabetici? Tot ce trebuie să știți

Este Keto bun pentru diabetici? Tot ce trebuie să știți – Dr. Kellyann

Dieta ketogenică este un plan alimentar popular care a atras atenția în ultima vreme pentru beneficiile sale potențiale asupra sănătății. Una dintre zonele de interes este modul în care poate ajuta la gestionarea diabetului. Cu aproximativ 422 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu diabet, găsirea unor modalități eficiente de a sprijini sănătatea persoanelor cu această afecțiune este crucială. Acest articol va explora conexiunea dintre dieta ketogenică și diabet și modul în care poate susține sănătatea și bunăstarea generală.

Ce este dieta ketogenică?

Dr. Russel Wilder de la Mayo Clinic a dezvoltat dieta ketogenică în anii 1920. Dieta ketogenică își propune să mimeze efectele postului prin inducerea unei stări metabolice numite cetoza pentru a produce cetonă ca sursă alternativă de energie pentru creier. Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați, conținut moderat de proteine și conținut ridicat de grăsimi pune corpul într-o stare metabolică de cetoza, ceea ce înseamnă că corpul arde grăsimile pentru energie în locul carbohidraților. Dieta ketogenică limitează în mod obișnuit aportul de carbohidrați la 20 până la 50 de grame pe zi și crește consumul de grăsimi pentru a atinge cetoza. Acest lucru include de obicei grăsimi sănătoase precum avocado, nuci, semințe, ulei de măsline și tăieturi grase de carne, limitând sau evitând alimentele cu conținut ridicat de carbohidrați precum cerealele integrale, zahărul și legumele bogate în amidon. Acest tip de aport de macronutrienți forțează organismul să utilizeze grăsimile ca sursă principală de combustibil și să producă corpuri cetonice, molecule care sunt produse în ficat atunci când organismul descompune grăsimile. Cetonele furnizează mai multe molecule de adenozină trifosfat (ATP) per unitate de oxigen consumat. Celulele folosesc ATP pentru a stoca și transporta energie – cu cât se produce mai mult ATP, cu atât celulele au mai multă energie să își îndeplinească funcțiile. Cu o dietă standard, corpul transformă carbohidrații în glucoză ca sursă de energie pentru majoritatea celulelor. Cu toate acestea, glucoza necesită mai mult oxigen pentru a produce ATP decât cetonele, deci celulele trebuie să lucreze mai mult pentru a crea aceeași cantitate de energie.

Cum poate keto să beneficieze persoanele cu diabet?

Dieta ketogenică poate aduce beneficii persoanelor cu diabet în mai multe moduri. Cu toate acestea, este vitală colaborarea cu un furnizor de servicii medicale pentru a ajusta dozele de insulină și pentru a monitoriza nivelurile de zahăr din sânge în timpul dietei.

Sprijină niveluri sănătoase de zahăr din sânge

Dieta ketogenică susține niveluri sănătoase de zahăr din sânge în mai multe moduri, făcându-o o opțiune promițătoare pentru cei cu diabet. În primul rând, dieta limitează aportul de carbohidrați, ceea ce poate ajuta la susținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge și la controlul glicemic. Când carbohidrații sunt limitați, corpul produce mai puține hormoni de insulină pentru a regula nivelul de zahăr din sânge. Cetoza poate susține o sensibilitate adecvată la insulină, ceea ce descrie cât de multă insulină este necesară pentru a muta glucoza în celule. Prin încurajarea unor niveluri sănătoase de zahăr din sânge, dieta ketogenică poate ajuta persoanele cu diabet să își susțină sănătatea mai eficient.

Sprijină un metabolism sănătos

Încurajarea folosirii grăsimilor, în locul carbohidraților, ca sursă de energie, poate susține, de asemenea, un metabolism sănătos și poate încuraja pierderea în greutate. Dieta ketogenică poate ajuta, de asemenea, la susținerea nivelurilor sănătoase ale altor markeri metabolici, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelurile de trigliceride. O dietă nutritivă cu conținut redus de carbohidrați și conținut ridicat de grăsimi poate susține nivele sănătoase ale colesterolului HDL, în timp ce susține nivele sănătoase ale colesterolului LDL, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva bolii cardiace.

Încurajează pierderea în greutate

Dieta ketogenică poate susține eficient pierderea în greutate prin determinarea corpului să folosească grăsimile, în locul carbohidraților, ca sursă primară de energie. Greutatea corporală excesivă este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, iar pierderea în greutate poate susține o sensibilitate adecvată la insulină și gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge. În plus, urmarea unei diete cu conținut redus de carbohidrați și conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi dieta ketogenică, poate reduce pofta de mâncare și dorințele alimentare, facilitând astfel menținerea unei greutăți sănătoase. În plus, eliminarea carbohidraților poate ajuta la consumul alimentelor bogate în nutrienți, precum legumele verzi, nucile și peștele, care sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grași esențiali.

Ce este cu prediabetul?

Prediabetul este o afecțiune medicală în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât media, dar nu sunt suficient de mari pentru a fi clasificate ca diabet de tip 2. Fără intervenție, prediabetul poate evolua către diabet zaharat. Pentru a monitoriza prediabetul, medicul dumneavoastră poate comanda teste de sânge pentru insulină, glucoză și hbA1c. Dieta ketogenică poate ajuta la susținerea sănătății persoanelor cu prediabet prin abordarea problemelor subiacente care cauzează rezistența la insulină. Aportul redus de carbohidrați înseamnă că există mai puțină glucoză care declanșează producția de insulină, iar menținerea dietei poate ajuta la resetarea sensibilității la insulină.

Concluzie

Dieta ketogenică arată promisiune în abordarea simptomelor diabetului, în special a diabetului de tip 2 și a prediabetului. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine modul în care dieta poate ajuta persoanele cu diabet și pentru a determina cele mai bune abordări de tratament. Înainte de a începe orice dietă nouă, este întotdeauna important să discutați cu furnizorul dumneavoastră de îngrijire a sănătății pentru a determina dacă este adecvată pentru nevoile și obiectivele dumneavoastră de sănătate individuale.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite