AcasăTerapiiPsihologieCum să rămâi zen în timpul sezonului agitat al sărbătorilor.

Cum să rămâi zen în timpul sezonului agitat al sărbătorilor.

Cum să rămâi zen în timpul sezonului agitat al sărbătorilor.

Sărbătorile de iarnă sunt un moment de bucurie, familie și daruri. Dar pentru multe persoane, este și un moment de stres.

Dacă te simți copleșit de gândul la petrecerile de sărbători, cumpărăturile pentru cadouri și găzduirea rudelor care vin din alte orașe, nu ești singur.

Potrivit sondajului anual al Asociației Americane de Psihologie privind stresul în America, 8 din 10 americani declară că se simt stresați în timpul sărbătorilor. Vestea bună este că există lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona stresul și a te bucura de sărbători.

GoodTherapy | Stresul în timpul sărbătorilor

De ce sărbătorile trebuie să fie stresante?

Sărbătorile sunt stresante din mai multe motive. În primul rând, ele ne reamintesc de toate lucrurile pe care trebuie să le facem și de toate persoanele pe care trebuie să le vedem.

Există, de asemenea, presiunea de a cheltui bani pe cadouri, călătorii și mâncare.

Iar apoi există așteptările: ne așteptăm ca noi să fim fericiți și plini de bucurie…

Dezvoltarea de strategii pentru gestionarea stresului în timpul sărbătorilor

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce cu sine o mulțime de tradiții și așteptări, dar și presiuni și stres. Pentru mulți oameni, această perioadă poate fi coplesitoare și greu de gestionat.

Stresul în timpul sărbătorilor: o realitate comună

Conform unui sondaj realizat de Asociația Americană de Psihologie, 8 din 10 americani raportează că se simt stresați în timpul sărbătorilor de iarnă. Dar nu numai în Statele Unite, ci și în România și în alte țări, oamenii se confruntă cu stresul acestei perioade.

De ce sărbătorile trebuie să fie atât de stresante? Există mai mulți factori care contribuie la acest lucru:

 • 1. Provocări legate de organizare: petreceri, cumpărături, pregătirea mesei festive etc.
 • 2. Presiunea de a fi perfect: așteptările de a arăta fericit și de a-ți bucura familia și prietenii
 • 3. Planurile de călătorie: mulți oameni călătoresc în timpul sărbătorilor pentru a petrece timp cu cei dragi, iar acest aspect poate fi stresant și obositor.
 • 4. Presiune financiară: cheltuielile pentru cadouri, decorațiuni și evenimente pot adăuga o presiune suplimentară asupra bugetului.

Gestionarea stresului în timpul sărbătorilor

Chiar dacă perioada sărbătorilor poate fi provocatoare din punct de vedere emoțional, există strategii pe care le poți folosi pentru a-ți gestiona stresul și a te bucura cu adevărat de această perioadă:

 • 1. Planificarea și organizarea: Fă o listă cu toate activitățile și obligațiile pe care le ai în timpul sărbătorilor și stabilește un program. Astfel te vei simți mai în control și vei evita sentimentul de copleșire.
 • 2. Stabilirea priorităților: Evaluează ce este cu adevărat important pentru tine în timpul sărbătorilor și concentrează-te pe acele aspecte. Nu încerca să faci totul și să mulțumești pe toată lumea.
 • 3. Delegarea: Nu îți fie teamă să ceri ajutor. Implică-ți familia și prietenii în organizarea activităților și distribuie sarcinile.
 • 4. Controlul financiar: Stabilește un buget pentru cheltuielile de sărbători și încearcă să te ții de el. Găsește alternative creative și economice pentru cadouri și decorațiuni.

Pentru a reduce stresul, este important să ai grijă și de tine în această perioadă. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

 • 1. Fă timp pentru relaxare: Găsește momente de calm și liniște în programul aglomerat. Poți practica yoga, meditație sau să faci o plimbare în natură.
 • 2. Acordă atenție alimentației și somnului: Încercă să menții o alimentație echilibrată și să dormi suficient. Aceste aspecte te vor ajuta să te simți mai bine fizic și mental.
 • 3. Caută sprijin în cei dragi: Vorbește deschis cu familia și prietenii despre cum te simți și despre provocările cu care te confrunți în această perioadă. Sprijinul emoțional poate fi extrem de valoros.

Concluzie

Perioada sărbătorilor de iarnă poate fi stresantă, dar cu o planificare atentă și o atitudine pozitivă, poți transforma această perioadă într-una plină de bucurie și liniște. Nu uita să îți acorzi timp pentru tine și să te bucuri de momentele speciale alături de cei dragi. În cele din urmă, sărbătorile sunt despre iubire și conexiune, iar acestea sunt aspectele care contează cu adevărat.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite