Ce sunt tulburările alimentare? Tulburările alimentare, tulburările de comportament alimentar sau TCA, se caracterizează prin o alterare persistentă în alimentație sau în comportamentul legat de alimentație, care provoacă tulburări în consumul de alimente sau în absorbția acestora și cauzează o deteriorare semnificativă a sănătății fizice și emoționale a persoanelor care le suferă. Tulburările alimentare au originea în biografie, contextul familial, evenimentele de viață și influența culturii și societății în care se află o persoană.
Tulburările alimentare și emoțiile Aceste tulburări de comportament alimentar au o implicare importantă a sistemelor neuronale legate de reglarea autocontrolului și a recompensei. Acest lucru duce la dificultăți emoționale la persoanele care le suferă. Aceste dificultăți depind de vârsta persoanei și de severitatea tulburării. În acest sens, persoanele cu tulburări alimentare tind să simtă o incapacitate de a-și recunoaște propriile emoții, ceea ce poate duce la dificultăți în exprimarea verbală a acestora. În plus, persoanele cu tulburări de alimentație de obicei evită disconfortul emoțional, adică atunci când simt emoții negative, tind să le evite prin comportamente compensatorii, cum ar fi mâncatul în exces, vărsăturile, utilizarea de laxative sau diuretice, etc. Severitatea unei tulburări alimentare poate fi legată de problemele de reglare emoțională, iar însăși tulburare agravează acceptarea emoțiilor, intrând astfel într-un cerc vicios care poate bloca recuperarea și crește cronicitatea problemei. Unele variabile care influențează severitatea unei tulburări alimentare, asociate cu factori emoționali, sunt durata tulburării, încercările anterioare de tratament, diagnosticul de comorbiditate (prezența altor tulburări psihologice), auto-vătămări și incapacitatea de a lucra.
Tipuri de tulburări alimentare În conformitate cu ultima ediție (a 5-a) a „Manualului Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale” (DSM, în forma sa în limba engleză Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), elaborat de Asociația Americană de Psihiatrie și utilizat ca referință în domeniul sănătății mintale, principalele tulburări alimentare sunt clasificate după cum urmează:
Anorexia nervoasă Anorexia nervoasă constă în restricționarea consumului de alimente care duce la o pierdere semnificativă în greutate. Restricția în consumul de alimente este cauzată de o preocupare excesivă pentru forma și greutatea corpului, o obsesie care poate duce la o distorsiune semnificativă a imaginii propriului corp, astfel încât, chiar dacă persoanele cu anorexie pot ajunge la o subțiere extremă, ele se văd în continuare „grase”.
Bulimia nervoasă Bulimia nervoasă este o tulburare alimentară caracterizată de prezența episoadelor repetate de mâncat compulsiv, urmate de comportamente compensatorii inadecvate și repetate, în scopul de a nu câștiga în greutate: provocarea vărsăturilor, utilizarea excesivă a laxativelor, a diureticelor, a clismelor, a exercițiilor fizice excesive, a postului, etc.
Tulburarea de suprasaturare Tulburarea de suprasaturare este caracterizată de consumul frecvent de alimente în exces, fără control și însoțit de sentimente puternice de disconfort psihologic după consum: dezgust, vinovăție, depresie…
Tulburarea de evitare/restriționarea consumului de alimente Această tulburare se caracterizează prin lipsa interesului pentru hrănire, evitând consumul de alimente și o preocupare obsesivă cu privire la consecințele „repulsive” ale mâncării. Acesta implică o pierdere semnificativă în greutate și o scădere semnificativă a nutrienților. De obicei, își are originea în copilărie.
Tulburarea de compulzie la ingestie Tulburarea de compulzie la ingestie este o tulburare alimentară care începe de obicei în copilărie sau adolescență și este caracterizată de ingestia persistentă a substanțelor non-nutritive și fără valoare alimentară, cum ar fi nisipul, ghipsul, creta, hârtia, resturi de vopsea, adeziv…
Tulburarea de ruminație Tulburarea de ruminație este o tulburare de alimentație care constă în regurgitatii continue ale alimentelor fără a exista o boală sau cauză organică asociată și este însoțită de o pierdere în greutate sau de incapacitatea de a atinge o greutate normală pentru vârsta persoanei. Această tulburare de alimentație apare în timpul copilăriei.
Alte comportamente legate de consumul de alimente Există și alte tipuri de comportamente legate de consumul de alimente care, datorită caracteristicilor lor, frecvenței și intensității, pot duce sau acționa ca factori de risc importanți în apariția sau dezvoltarea unei tulburări alimentare menționate. Este cazul vigorexiei și ortorexiei.
Vigorexia Vigorexia, Complexul lui Adonis sau Dismorfia Musculară, este caracterizată de o obsesie extremă de a crește masa musculară prin exerciții intense, diete neechilibrate și chiar consumul de substanțe potențial dăunătoare fără control medical. Nu este strict o tulburare alimentară, dar împărtăș