Diversitatea Sexuală: normalizarea și recunoașterea dreptului la libertatea sexuală a persoanelor
Conceptul de „Diversitate Sexuală”
Conceptul de diversitate sexuală se referă la existența unor multiple tipuri de expresii sexuale, normalizând și recunoscând libertatea sexuală, dreptul fiecărei persoane de a decide cu cine și în ce mod își împărtășește viața și practicile sexuale. Cu toate acestea, acest concept este relativ recent, deoarece studiul aprofundat al sexualității umane în general este destul de recent. De fapt, apariția sexologiei ca disciplină dedicată studierii sexualității nu a avut loc decât la mijlocul secolului al XIX-lea, având o influență preponderent biologică, interesată să fixeze și să clasifice cele două sexe și caracteristicile acestora. În același timp, medicina a început să se preocupe de îmbunătățirea studierii și reglementării sexualității, dar întotdeauna înțelegând-o ca „o practică heterosexuabilă maritală axată pe reproducere”. Alte tipuri de practici heterosexuale, homosexuale și autoerotică erau considerate nesănătoase și văzute ca expresii ale unei „boli mintale”. Nu până la începutul secolului al XX-lea, când un grup de medici, sexologi și antropologi au început să propună abordări noi asupra sexualității, aducând astfel necesara lumină asupra diversității sexuale în ceea ce privește practicile sexuale, ajungând să dezvolte, după numeroase cercetări și eforturi, conceptul actual de diversitate sexuală.
Identitatea de Gen
Un concept direct legat de diversitatea sexuală este „identitatea de gen”, care se referă la perceputa individuală a genului așa cum fiecare persoană o simte, putând corespunde sau nu cu sexul biologic. Dacă în sexologie totul a fost întârziat, în ceea ce privește identitatea de gen, abordarea a mers încă și cu mai mult întârziere, astfel încât, recent, în data de 18 iunie 2018, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a eliminat „incongruența de gen” – transexualitatea – din categoria „tulburare psihologică”, considerând-o o problemă fizică: lipsa de adecvare a corpului la genul pe care persoana îl simte.
Ziua Mândriei LGBTI
În prezent, pe data de 28 iunie este sărbătorită „Ziua Mândriei Gay”, care reivindică diversitatea sexuală nu numai a persoanelor gay, ci a întregului colectiv LGBTI (lesbiene, gay, transsexuale, bisexuali și intersexuați), motiv pentru care este denumită „Ziua Internațională a Mândriei LGBTI”. Aceasta este o mișcare care își are originile în 28 iunie 1969, când un grup de polițiști a intervenit într-un bar frecventat de persoane homosexuale și transexuale din cartierul Greenwich Village din New York, Stonewall Inn, în scopul de a realiza o razie, transformându-se într-o adevărată bătălie. Timp de câteva zile au avut loc manifestații și revolte care au marcat începutul luptei pentru drepturile homosexualilor.
Diversitatea Sexuală în prezent: Sex, Gen și Orientare Sexuală
De fapt, nu există studii empirice sau literatură (revizată de perechi) care să susțină teoriile care asociază orientarea sexuală homosexuală sau identitatea transgenă (identitatea sexuală care nu coincide cu sexul biologic) cu probleme familiale, traume din copilărie sau alte probleme. În prezent, considerăm că orientările și comportamentele sexuale între persoanele de același sex reprezintă o variantă normală a comportamentului sexual uman, iar identitatea transgenă este considerată o lipsă de adecvare a sexului biologic al unei persoane la genul cu care se simte identificată, fără a fi asociată, în niciun caz, cu tulburări mintale. În cuvintele lui Jeffrey Weeks, prestigios sociolog britanic și mare cercetător al sexualității umane: „Nu există o esență a comportamentului sexual. Există doar modele schimbătoare în organizarea dorinței, a căror configurare specifică poate fi descifrată.” Astfel, precizând elementele constitutive ale sexului care ne determină ca ființe sexuate, putem diferenția între sexul anatomic (biologic), gen (ordonată psihologic exprimată într-un sentiment de apartenență socială și culturală și în erotism) și orientarea sexuală, care este de natură relațională, bazată pe atracția sexuală față de o altă persoană. Aceste trei elemente alcătuiesc identitatea sexuală a fiecărei persoane, generând o diversitate sexuală extinsă în care se încadrează multiple variante.
Termenul de diversitate sexuală este legat de demnitatea persoanelor și de dreptul lor la intimitate, autonomie și principiul vulnerabilității. Stigmatizarea, și nu orientarea non-heterosexuală în sine, este ceea ce generează tensiuni și stres, având un impact asupra sănătății mentale a persoanei care trăiește sub acest stigmat. Fără îndoială, și în prezent, populațiile LGBTI se confruntă cu o discriminare care afectează sănătatea și bunăstarea lor. În ultimii ani, numărul locurilor în care căsătoria egalitară a fost aprobată a crescut, precum și posibilitatea de a-și schimba numele și genul în fața legii. Aceste acțiuni reprezintă un pas mai înainte către integrarea deplină în societate a persoanelor non-heterosexuale și/sau cu identități de gen alternative, cel puțin din punct de vedere formal. În prezent, lupta pentru recunoașterea egalității drepturilor, fără nicio formă de discriminare sexuală, continuă, existând încă mult de parcurs.
Cum afectează discriminarea sănătatea populației LGBTI?
J. Weeks afirmă cu multă precizie că relația dintre sex și societate este complexă și