Ce este Anorexia?
Anorexia este un tulburare alimentară, o boală cronică caracterizată prin modificări ale comportamentului alimentar și distorsiuni ale percepției imaginii corporale. În multe cazuri, aceste tipuri de tulburări pot afecta grav sănătatea pacientului, până în punctul în care pot provoca moartea. De fapt, anorexia și bulimia nervoasă au o rată de mortalitate mai mare decât orice alt diagnostic de sănătate mentală. Atunci când se vorbește despre anorexie, este necesar să se ia în considerare un grup de risc fundamental: fetele adolescente, în mare parte datorită presiunii sociale la care sunt supuse, dar și relațiilor familiale pe care le-au experimentat de-a lungul copilăriei și adolescenței.
Simptome ale Anorexiei
Sunt caracteristice pentru această tulburare atunci când se detectează un posibil caz de anorexie:
1. Restricția Ingesției Alimentare
O caracteristică fundamentală a anorexiei este negarea și controlul foamei de către pacient, care își restricționează propria alimentație. Etimologic, anorexia înseamnă „pierderea poftei de mâncare”, dar pacientele cu anorexie nu-și pierd pofta de mâncare, ci simt foame și refuză să mănânce atât lor, cât și celorlalți. În urma acestei negări prelungite în timp, în cele din urmă, acestea își pierd capacitatea de a identifica senzația de foame și nu mai sunt capabile să perceapă că organismul lor le cere hrană.
2. Comportamente Obsesive
Pentru a ține sub control senzația de foame, este obișnuit ca pacientele cu anorexie să recurgă la comportamente obsesive precum controlul strict al caloriilor și hiperactivitatea prin exerciții fizice. Se produce, de asemenea, un dezechilibru în stilul de viață, deoarece particularitățile dietei lor trebuie compensate sau validate prin, de exemplu, un dosar academic impecabil, ceea ce duce la un perfecționism și minuțiozitate în comportamentul lor.
3. Pierdere Masivă în Greutate
Ca urmare a restricției alimentare, controlului obsesiv al caloriilor și hiperactivității fizice, persoanele cu anorexie suferă o pierdere masivă în greutate, adică greutatea lor ajunge să fie sub 85% din așteptările pentru înălțimea și vârsta lor sau sub un indice de masă corporală (greutate/înălțime la pătrat) mai mic de 17,5.
4. Irritabilitate, Schimbări Sudden în Starea de Spirit
Pacientele cu anorexie manifestă iritabilitate și schimbări bruște în starea de spirit. Părinții pot vedea cum fiica lor este extaziată și, în următorul minut, o pot găsi plângând disperată, poate pentru că s-a uitat în oglindă și nu i-a plăcut cum arată, sau pur și simplu pentru că a mâncat un bucățel de pâine în plus și simte că hainele îi strâng.
5. Aspect Infantil, Teamă de Maturitate
Atunci când pacienta cu anorexie reușește să mențină în mod stabil restricția alimentară cu care s-a autoimpus, nu doar că slăbește, ci își oprește creșterea. Astfel, nu doar că devine subțire, ci și pare o fetiță. Din cauza malnutriției constante, organele interne se reduc și au o funcționalitate specifică copilăriei, corpul pacientului adoptând un aspect și o funcționalitate infantilă. Această comportare dezvăluie o teamă de maturitate, reprezentând dorința de a se întoarce la siguranța copilăriei și este considerată unul dintre construcțiile psihologice relevante clinic în persoanele cu anorexie nervoasă.
6. Tulburare a Ciclului Menstrual
Această funcționalitate infantilă a organelor interne produce tulburări ale ciclului menstrual, ajungând să genereze amenoree, adică o absență continuă a ciclului menstrual.
7. Distorție a Imaginii Corporale
La persoanele care suferă de anorexie se produce o distorsionare a imaginii corporale, înțelegând prin asta prezența judecăților valorice despre corp care nu se potrivesc cu caracteristicile reale, astfel încât persoana se percepe ca fiind „mai grasă” decât este în realitate. Această distorsionare a imaginii corporale începe să se contureze în primii ani ai copilăriei, din cauza comentariilor persoanelor din mediul lor, propriilor lor rude, colegilor de școală… a sentimentelor pe care le-au avut când se priveau în oglindă când erau mici și, în special, a contextului familial în care au fost crescuți.
Grupul de risc major pentru anorexie: Fetele adolescente
În ultimii 30 de ani, modelele din reviste și-au redus semnificativ greutatea, trecând de la un ideal de frumusețe de aproximativ 65-70 de kilograme în medie, la un moment actual în care niciun model nu depășește 50 de kilograme în greutate. Adolescenții cresc cu ideea că a fi subțiri le asigură cheia fericirii: prietenii, succesul, un partener, un loc de muncă… și cel mai rău este că această percepție ascunde o oarecare adevăr: este demonstrat pe deplin faptul că în interviurile de angajare a fi subțire este asociat cu forță de voință, capacitate de sacrificiu și grijă față de sănătate, în timp ce supraponderabilitatea este asociată mai mult cu personalități autoindulgente, temperament slab, lene sau lipsă de voință. Glorificarea subțirimii în cazul adolescenților nu le permite doar să obțină admirația sexului opus, ci și să fie invidia propriilor lor colege, până în punctul în care fetelor anorexice li se atribuie o inteligență superioară, o autodisciplină mai mare și capacitatea de a se integra în categorii socio-economice ridicate. Dar să nu uităm că atunci când o fată este ridiculizată în privința greutății în copilărie, amprenta pe care o lasă în mintea ei este atât de puternică încât aceste glume o vor însoți pe tot parcursul vieții.
Fii TU soluția, cere ajutor
Dacă suferi de anorexie sau cunoști persoane apropiate care suferă de anorexie, nu ezita să ne consulți, suntem specialiști în tratamentul persoanelor care suferă de anorexie.
Referințe:
– Experiența clinică a Echipei Terapeutice Aesthesis Psicólogos Madrid
– Calvo, R. (2002). Anorexia y Bulimia: Guía para padres, educadores y terapeutas. Barcelona: Planeta.
Extindeți informațiile cu ajutorul videoclipului nostru: Anorexia „de interior”
ALTE VIDEOCOLIPURI DESPRE PSIHLOGIE