AcasăTerapiiPsihologieImportanţa Spaţiului Terapeutic: Aesthesis Psihologi Madrid

Importanţa Spaţiului Terapeutic: Aesthesis Psihologi Madrid

Importanţa Spaţiului Terapeutic: Aesthesis Psihologi Madrid

Importanța spațiului în practica psihologică și în alte profesii a crescut considerabil în ultimii ani, având influență asupra comportamentului și răspunsului emoțional al oamenilor, chiar și asupra succesului practicii profesionale. Cabinetul Centrul Aesthesis Velázquez oferă un spațiu de consult psihologic în care se oferă servicii de prevenire, promovare și/sau intervenție în căutarea bunăstării pacienților. Prin urmare, acest spațiu terapeutic trebuie să ofere un mediu intim, privat, sigur și confortabil, care să faciliteze relația terapeutică și dezvoltarea terapiei. În acest sens, studiul și interesul pentru organizarea și caracteristicile spațiului de lucru a crescut în ultimele decenii, fiind un subiect tot mai important pentru diferiți profesioniști din domeniul sănătății (psihiatri, psihologi, fizioterapeuți) și altor domenii (profesori, avocați, ingineri). În același timp, în unele ramuri ale psihologiei s-a studiat cum organizarea și designul spațiului de lucru influențează direct atitudinile și așteptările individului.

Spațiul terapeutic ca facilitator al schimbării

Locul de muncă trebuie să fie bine organizat și structurat, deoarece constituie un element fundamental pentru învățare, dezvoltare și/sau schimbare. În cadrul acestei structuri, caracteristicile arhitecturale, mobilierul, elementele decorative, resursele necesare pentru intervenție sau amplasamentul centrului sunt deosebit de relevante. Prin intermediul acestor elemente se facilitează sau se îngreunează atingerea obiectivelor, precum și implicarea individului în dezvoltarea terapiei. Prezența în cabinete a șemineelor, canapelelor, plantelor și altor elemente similare promovează amintirea casei și creează pacientului o senzație mai mare de familiaritate. În plus, există și alte caracteristici ale spațiilor care pot genera anumite senzații la pacienți fără ca aceștia să fie conștienți de acest lucru. Câteva exemple de astfel de elemente sunt culoarea, încărcarea ionică și electrică prezentă în mediu, temperatura, lumina, etc.

Astfel, spațiul terapeutic ar trebui să aibă următoarele caracteristici: culori deschise și reci, predominanța tonurilor deschise și reci (alb, gri, albastru) generează o senzație mai mare de liniște, relaxare și odihnă; puține elemente electrice sau din plastic, prezența acestor elemente crește nivelul de ioni cu sarcină pozitivă, care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății și stării emoționale a persoanelor, ajungând să determine un efect depresiv asupra psihicului uman; prezența luminii naturale, în afară de beneficiile acestei iluminări pentru sănătatea fizică și psihologică (senzație mai mică de oboseală, concentrare mai bună, performanță mai mare), lumina electrică promovează și apariția acestor ioni pozitivi; temperatură adaptată, este recomandat ca încăperea să fie mai degrabă răcoroasă, căldura excesivă favorizează iritabilitatea, dar frigul excesiv generează discomfort. Prin urmare, se subliniază adecvarea unui spațiu climatizat care să permită reglarea temperaturii; mirosuri relaxante, diferite cercetări și publicații confirmă influența pe care o au diferite arome asupra stării de spirit a persoanelor. De asemenea, s-a constatat că aromele de mentă sau scorțișoară pot crea o senzație de relaxare și căldură. În plus, revista Science subliniază importanța percepției unui miros familiar în cazul individului, motiv pentru care se recomandă menținerea aceluiași miros în spațiul de lucru, favorizând astfel asocierea între acest spațiu și, în acest caz, terapie; muzică, teoria influenței muzicii asupra chimiei creierului este susținută de mulți de ani. În acest sens, a fost constatată eliberarea de dopamină (hormon legat de plăcere) în urma ascultării diferitelor melodii. Mai precis, în legătură cu posibilele efecte ale muzicii clasice, s-au observat diverse efecte, cum ar fi reducerea anxietății și a durerii, îmbunătățirea performanței și creșterea calității somnului.

Pe lângă aceste aspecte recomandate, familiaritatea, creată prin utilizarea repetată a acestor elemente sau a altora, constituie un factor esențial datorită capacității sale de a exercita o influență directă asupra percepției și răspunsurilor pacientului. Împreună, existența acestor elemente permite crearea unei atmosfere mai relaxate, favorizând comunicarea, schimbarea și relația terapeut-pacient. Un alt element relevant care influențează comportamentul pacientului și interesul acestuia de a continua terapia sunt așteptările, conștiente sau inconștiente, generate de terapeut însuși. Aceste așteptări se dezvoltă prin interacțiunea cu terapeutul, dar și prin toate elementele prezente în cabinet. Prin urmare, crearea unui spațiu care să poată favoriza dezvoltarea așteptărilor pozitive în rândul pacienților poate contribui la creșterea motivației acestora în ceea ce privește intervenția.

Limitări ale terapiei la distanță

În prezent, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de intervenții realizate prin intermediul noilor tehnologii. Cu toate că această alternativă de tratament prezintă câteva avantaje (acoperire și acces mai mare), unii autori au indic

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite