AcasăCovid 19Comitetul anti-rasism ONU cere abolirea largă a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19: Să dăm...

Comitetul anti-rasism ONU cere abolirea largă a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19: Să dăm virusului o replică de neoprit! 🌍💉 #UnVaccinPentruToți

Refuzul țărilor bogate de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor COVID-19, denunțat de Comitetul ONU

Refuzul unor țări bogate, cum sunt Germania, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite, de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor dezvoltate împotriva virusului COVID-19, a fost denunțat joi de Comitetul ONU de combatere a discriminării rasiale, potrivit AFP.

Vaccin anti COVID-19 - Foto Pixabay

Vaccin anti COVID-19 – Foto Pixabay

Statele membre au reușit să ajungă la un prim acord privind autorizarea țărilor în curs de dezvoltare de a beneficia, dacă doresc și pentru cinci ani, de brevetele asupra vaccinurilor anti-COVID-19, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) din iunie 2022, scrie Agerpres.

Potrivit Comitetului pentru eliminarea discriminării rasiale, care este compus din 18 experți independenți și ale cărui avize nu sunt obligatorii, acest acord nu este…

Refuzul țărilor bogate de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală

Refuzul Germaniei, Elveției, Regatului Unit și Statelor Unite de a renunța la drepturile lor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor COVID-19 a întâmpinat critici dure din partea Comitetului ONU de combatere a discriminării rasiale. Aceste țări sunt considerate printre cele mai dezvoltate și bogate, având resurse și expertiză considerabile în domeniul cercetării medicale. Cu toate acestea, acționând în interesul lor economic, au ales să mențină monopolul asupra vaccinurilor, în detrimentul țărilor în curs de dezvoltare care au nevoie urgentă de acces la acestea pentru a proteja sănătatea populației lor.

Această decizie a fost denunțată nu doar din perspectiva morală și etică, ci și ca expresie a discriminării rasiale din partea acestor țări bogate, care privilegiază accesul la vaccinuri doar pentru ei înșiși și nu permit altor națiuni să le producă local pentru bunăstarea propriilor cetățeni. Prin menținerea drepturilor de proprietate intelectuală, aceste țări împiedică transferul de tehnologie și producția în masă a vaccinurilor în țările mai sărace, perpetuând astfel inegalitățile globale și inechitățile în sănătate.

Impactul asupra țărilor în curs de dezvoltare

Țările în curs de dezvoltare depind de importul vaccinurilor pentru a-și proteja populația de virusul COVID-19. În condițiile în care țările bogate nu permit producția locală a vaccinurilor și impun prețuri ridicate, aceste țări mai sărace se confruntă cu dificultăți în asigurarea necesarului de vaccinuri pentru cetățenii lor. Astfel, în timp ce țările bogate avansează în procesul de vaccinare și revin treptat la o viață normală, țările în curs de dezvoltare rămân vulnerabile în fața pandemiei și suferă consecințe economice și sociale grave.

O soluție ar fi renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor COVID-19, ceea ce ar permite producția în masă și distribuția globală a acestora la prețuri accesibile. Această măsură ar fi în concordanță cu principiile umanității și solidarității internaționale, oferindu-le țărilor în curs de dezvoltare șansa de a face față pandemiei și de a proteja sănătatea populației.

Acord privind autorizarea țărilor în curs de dezvoltare

Recent, statele membre au ajuns la un prim acord privind autorizarea țărilor în curs de dezvoltare de a beneficia, dacă doresc, de brevetele asupra vaccinurilor anti-COVID-19, pentru o perioadă de cinci ani. Acest acord a fost convenit în cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) care a avut loc în iunie 2022. Cu toate acestea, acordul nu a fost încă pus în aplicare și rămâne de văzut cât de eficient va fi în sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare în obținerea accesului la vaccinuri.

Comitetul pentru eliminarea discriminării rasiale, format din 18 experți independenți, a subliniat că acest acord nu este suficient pentru a aborda în mod adecvat inegalitățile în sănătate și discriminarea rasială privind accesul la vaccinuri. Mai multe organizații și activiști internaționali susțin că este necesară o abordare mult mai amplă și fermă pentru a asigura accesul echitabil la vaccinurile COVID-19 pentru toate țările lumii, independente de puterea economică sau dezvoltare.

Concluzii

Refuzul unor țări bogate de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor COVID-19 reprezintă o problemă serioasă, cu consecințe semnificative asupra sănătății globale și a inegalităților în sistemul internațional. Această atitudine pune profitul în fața bunăstării și solidarității umane, perpetuând diviziunile și inechitățile existente în lume. Este important ca comunitatea internațională să acționeze împreună pentru a promova un acces echitabil și universal la vaccinurile COVID-19, prin renunțarea la monopolul drepturilor de proprietate intelectuală și sprijinirea producției și distribuției globale a acestora. Doar prin colaborare și solidaritate putem învinge această pandemie și proteja sănătatea tuturor.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite