Percepția de foame poate avea beneficii asupra îmbătrânirii
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan din SUA aduce în atenția publicului faptul că percepția de foame poate declanșa un efect anti-îmbătrânire.
În ultimii ani, postul intermitent a devenit o modă în materie de diete, în ciuda dovezilor limitate care susțin beneficiile sale. Acestea se bazează în mare parte pe studii pe animale, cum ar fi musculițele de oțet și rozătoare. Studiile efectuate asupra lor sugerează că restricția calorică poate prelungi durata de viață și poate promova o stare de sănătate bună.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că încă sunt necesare mult mai multe cercetări înainte ca aceste rezultate să poată fi extinse la oameni. În special, unele studii au produs rezultate contradictorii.
Percepția de foame pare să ofere efecte anti-îmbătrânire
În acest context, un rezultat surprinzător a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea Michigan. Ei au efectuat studii pe rozătoare (şobolani) și au descoperit că percepția de foame, chiar în absența nutrienților reali, poate declanșa o serie de procese de reparare și protecție la nivel celular.
În cadrul acestor procese, o enzimă numită AMPK (kinază activată de adenozin monofosfat) joacă un rol cheie. AMPK acționează ca un senzor al energeticului celular și împiedică procesele degenerative. În plus, AMPK poate declanșa producţia de antioxidanţi, ceea ce protejează celulele împotriva daunelor provocate de stresul oxidativ.
Practic, capacitatea acestui senzor AMPK de a detecta percepția de foame poate declanșa o serie de procese de regenerare și protecție celulară, care pot influenţa şi dezechilibra mecanismele îmbătrânirii la nivel celular.
Reacția organismelor la stresul caloric
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că această percepție de foame trebuie să fie una temporară. Reacția la stresul caloric este de fapt un proces fiziologic normal care poate fi benefic pentru sănătate.
„Metodele de drastice de restricție calorică, care sunt adesea folosite în dietele pentru pierderea în greutate sau în practicile religioase de post, pot avea efecte negative asupra sănătății și pot accelera procesul de îmbătrânire, chiar și atunci când nu există percepție de foame”, explică cercetătorii.
Aceștia susțin că există o diferență majoră între simplele restricții calorice și procesele fiziologice care sunt declanșate de percepția de foame.
Percepția de foame, în sine, este o formă de stres fiziologic care declanșează aceleași procese de regenerare și reparare celulare ca cele cauzate de stresul caloric. De aceea, percepția de foame poate fi considerată o formă de „stres bun”.
În final, cercetătorii consideră că aceste descoperiri ar putea avea implicații puternice pentru dezvoltarea unor noi terapii anti-îmbătrânire. Dar până atunci, este important să se înțeleagă exact ce procese sunt declanșate de percepția de foame și cum acestea pot fi utilizate pentru a preveni și chiar inversa semnele îmbătrânirii în celulele noastre.
