AcasăTerapiiPsihologiePsihoterapia online mai eficientă decât cea față în față, potrivit unui mare...

Psihoterapia online mai eficientă decât cea față în față, potrivit unui mare studiu

Psihoterapia online mai eficientă decât cea față în față, potrivit unui mare studiu

Terapia cognitiv-comportamentală online: eficacitate și avantaje

Un studiu britanic publicat în august 2023, în revista Nature Mental Health, a demonstrat că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) furnizată prin intermediul internetului are o eficacitate clinică similară și un raport cost-eficiență mai bun în comparație cu serviciile tradiționale de terapie. În plus, terapiile psihologice online au timpuri mai scurte de așteptare și durate mai mici de tratament față de serviciile tradiționale.

Beneficiile terapiei cognitiv-comportamentale online

TCC-ul online este disponibil atât în sectorul privat, cât și în cadrul sistemului public de sănătate al Regatului Unit, Serviciul Național de Sănătate (NHS). Această formă de terapie implică ca pacientul să răspundă la o serie de întrebări printr-un sistem de mesagerie text, având la dispoziție sfaturile și îndrumările unui terapeut profesionist.

Printre avantajele terapiei cognitiv-comportamentale online se numără:

  • Eficacitate clinică: Studiul a demonstrat că terapia online oferă rezultate similare cu cele ale terapiei tradiționale. Pacienții care au participat la terapia cognitiv-comportamentală online au înregistrat îmbunătățiri semnificative în sănătatea lor mentală.
  • Raport cost-eficiență: Terapia online este mai accesibilă din punct de vedere financiar, având un cost mai redus în comparație cu terapia tradițională. Pacienții economisesc în ceea ce privește costurile de deplasare și pot beneficia de ședințe frecvente, ceea ce poate accelera procesul de recuperare.
  • Timp de așteptare și tratament redus: Accesul la terapia online este mult mai rapid decât la terapia tradițională. Pacienții nu trebuie să facă față listelor de așteptare îndelungate și pot începe să primească ajutor într-un interval de timp mai scurt. De asemenea, durata terapiei online poate fi mai scurtă, ceea ce înseamnă că rezultatele pot fi obținute mai rapid.

Experiența terapiei cognitiv-comportamentale online

Pacienții care optează pentru terapia cognitiv-comportamentală online din cadrul NHS sau din sectorul privat vor beneficia de ghidare profesionistă în timpul procesului terapeutic. Terapeuții specializați în TCC oferă suport și îndrumare prin intermediul platformelor de mesagerie text, răspunzând la întrebările și nelămuririle pacienților și oferindu-le strategii și tehnicile specifice TCC pentru a face față problemelor lor de sănătate mentală.

Deși terapia cognitiv-comportamentală online poate fi eficientă pentru o gamă largă de tulburări psihologice, este important să menționăm că nu este potrivită pentru toate cazurile. În anumite situații, este posibil să fie necesară interacțiunea față în față cu un terapeut.

În concluzie, terapia cognitiv-comportamentală online reprezintă o opțiune eficientă, accesibilă și convenabilă pentru persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate mentală. Cu ajutorul terapiei online, pacienții pot obține rezultate pozitive și își pot îmbunătăți calitatea vieții, într-un mod convenabil și flexibil.

Sursă: Thérapie cognitivo-comportementale, Psychomedia Quebec

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite