AcasăȘtiri generaleTimpul petrecut în fața ecranelor influențează dezvoltarea bebelușilor, conform unui studiu

Timpul petrecut în fața ecranelor influențează dezvoltarea bebelușilor, conform unui studiu

Timpul petrecut în fața ecranelor influențează dezvoltarea bebelușilor, conform unui studiuImpactul expunerii la ecrane asupra dezvoltării copiilor

Impactul expunerii la ecrane asupra dezvoltării copiilor

Introducere

Un studiu recent publicat în „The Journal of the American Medical Association Pediatrics” a scos în evidență o legătură între expunerea prelungită la ecrane și dezvoltarea întârziată a abilităților de comunicare și rezolvare a problemelor la copiii de 1 an. Studiul a evidențiat, de asemenea, faptul că acei copii care petrec mai mult timp în fața ecranului decât colegii lor prezintă întârzieri în dezvoltarea abilităților motrice și a celor personale și sociale. Cu toate acestea, aceste întârzieri par să dispară la vârsta de 4 ani.

Detalii despre studiu

Studiul nu a stabilit o cauzalitate între timpul petrecut în fața ecranelor și întârzierile în dezvoltare, ci a identificat o relație între expunerea intensă la ecrane și aceste întârzieri. Astfel, copiii de 1 an care petrec mai mult de patru ore zilnic în fața ecranelor experimentează consecințe negative asupra dezvoltării lor.

Efectele expunerii prelungite la ecrane

 • 1. Dezvoltarea abilităților de comunicare și rezolvare a problemelor

  Studiul a arătat că expunerea excesivă la ecrane la vârsta de 1 an poate duce la întârzieri în dezvoltarea abilităților de comunicare și rezolvare a problemelor la vârsta de 2 și 4 ani. Este important ca părinții să limiteze timpul petrecut de copii în fața ecranelor pentru a evita aceste consecințe negative.

 • 2. Dezvoltarea abilităților motrice și personale-sociale

  Studiul a constatat că expunerea excesivă la ecrane la vârsta de 1 an poate determina întârzieri în dezvoltarea abilităților motrice fine și a celor personale-sociale la vârsta de 2 ani. Cu toate acestea, aceste întârzieri par să se atenueze până la vârsta de 4 ani. Este important ca părinții să acorde atenție și să ofere activități care să stimuleze aceste abilități la copiii lor.

Recomandări pentru reducerea expunerii la ecrane

Pentru a evita impactul negativ al expunerii la ecrane asupra dezvoltării copiilor, iată câteva recomandări utile:

 • 1. Stabiliți limite clare pentru timpul petrecut în fața ecranelor

  Este important ca părinții să stabilească reguli clare și să limiteze timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor. De exemplu, puteți stabili că copilul să petreacă maximum o oră pe zi în fața ecranului.

 • 2. Programează activități interactive și educative

  Înlocuiți timpul petrecut în fața ecranelor cu activități interactive și educative. Poate fi vorba de jocuri în aer liber, activități artistice sau lectură. Aceste activități stimulează dezvoltarea copiilor într-un mod sănătos.

 • 3. Implicați copiii în activități sociale

  Promovați interacțiunea socială a copiilor prin implicarea lor în activități de grup. Participarea la cluburi sau activități extrașcolare îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile personale și sociale.

 • 4. Fiți un model pozitiv

  Fiți un model pentru copii și diminuați-vă propria expunere la ecrane. Dacă copiii vă văd petrecând prea mult timp în fața ecranelor, este mai puțin probabil să respecte limitele setate.

Concluzii

Expunerea prelungită la ecrane poate afecta negativ dezvoltarea copiilor, în special la vârsta de 1 an. Studiul menționat evidențiază importanța limitării timpului petrecut în fața ecranelor și oferă recomandări practice pentru părinți. Prin stabilirea unor limite clare, implicarea în activități interactive și educative, promovarea interacțiunii sociale și oferirea unui model pozitiv, părinții pot susține dezvoltarea sănătoasă a copiilor lor.


RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite