AcasăTerapiiPsihologieLegătura dintre emulgatorii alimentari și riscul bolilor cardiovasculare

Legătura dintre emulgatorii alimentari și riscul bolilor cardiovasculare

Legătura dintre emulgatorii alimentari și riscul bolilor cardiovasculare

Aditivii emulgatori pot crește riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu francez publicat în septembrie 2023 în British Medical Journal.

În Europa și America de Nord, 30 până la 60% din aportul caloric provine din alimentele industriale ultra-procesate, relatează comunicatul cercetătorilor.

Cercetări recente

Cercetările recente au stabilit o legătură între consumul ridicat al acestor alimente și un risc crescut de obezitate, mortalitate și boli cronice (boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer etc).

„Emulgatorii sunt printre cei mai utilizați aditivi în alimentele industriale. Sunt adesea adăugați în alimentele procesate și ambalate, cum ar fi unele prăjituri, torturi și deserturi industriale…”

Studiul francez publicat în British Medical Journal atrage atenția asupra riscului asociat cu consumul de alimente procesate care conțin aditivi emulgatori. Acești aditivi sunt utilizați frecvent în industria alimentară pentru a întări capacitățile emulsionante ale produselor, dar se pare că pot avea și efecte negative asupra sănătății cardiovasculare.

Odată cu creșterea consumului de alimente industriale ultra-procesate în Europa și America de Nord, este important să înțelegem impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătății noastre. Studiul francez subliniază că între 30 și 60% din aportul nostru caloric provine din alimente industriale ultra-procesate, ceea ce sugerează o expunere semnificativă la aditivi emulgatori.

Legătura cu bolile cardiovasculare

Studiul francez a identificat un risc crescut de boli cardiovasculare asociat cu consumul de alimente procesate care conțin aditivi emulgatori. Acești aditivi pot afecta echilibrul bacterian al intestinului și pot contribui la inflamație, ceea ce poate aumenta riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Deși mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege pe deplin mecanismele prin care aditivii emulgatori afectează sistemul cardiovascular, studiul francez aduce în prim-plan importanța unei alimentații echilibrate și a evitării consumului excesiv de alimente procesate.

Cum putem proteja sănătatea cardiovasculară

Pentru a proteja sănătatea cardiovasculară, este recomandat să adoptăm un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată. De asemenea, este important să ne educăm cu privire la conținutul alimentelor pe care le consumăm și să evităm pe cât posibil alimentele procesate care conțin aditivi emulgatori.

Înlocuirea alimentelor procesate cu alimente proaspete și gătite în casă poate fi un prim pas important în direcția menținerii unei diete sănătoase. Alegerea de fructe și legume proaspete, cereale integrale și proteine ​​slabe poate contribui la reducerea expunerii la aditivii emulgatori și la prevenirea riscului de boli cardiovasculare.

Concluzii

Studiile recente sugerează o legătură între consumul de alimente procesate care conțin aditivi emulgatori și riscul de boli cardiovasculare. Este important să fim conștienți de impactul pe care alimentația noastră îl poate avea asupra sănătății și să luăm măsuri pentru a adopta o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Alegerea de alimente proaspete, neprocesate și gătite în casă poate fi un mod eficient de a reduce expunerea la aditivii emulgatori și de a ne proteja sănătatea cardiovasculară. Dedicarea timpului pentru a citi etichetele alimentelor și a evita alimentele procesate poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre pe termen lung.

Păstrarea unui echilibru în dietă și adoptarea unui stil de viață sănătos reprezintă cheia pentru protejarea sănătății noastre cardiovasculare și prevenirea riscului de boli cronice.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite