AcasăLife styleNutrițieDublarea cazurilor de afecţiuni tiroidiene în doar șase ani: un adevăr alarmant!

Dublarea cazurilor de afecţiuni tiroidiene în doar șase ani: un adevăr alarmant!

Dublarea cazurilor de afecţiuni tiroidiene în doar șase ani: un adevăr alarmant!

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri noi de afecțiuni tiroidiene în România

Numărul cazurilor noi de afecțiuni tiroidiene s-a dublat în perioada 2010-2016 în România, atrag atenția inițiatorii campaniei de informare „Fețele ascunse ale disfuncțiilor tiroidiene”, ajunsă la a treia ediție. Această creștere alarmantă este cauzată în principal de accesul sporit la servicii de diagnostic și tratament și de îmbunătățirea acestora.

Cauzele creșterii numărului de cazuri de afecțiuni tiroidiene

Specialiștii în domeniul sănătății identifică mai multe factori responsabili de această creștere explozivă a numărului cazurilor de afecțiuni tiroidiene în România, printre care se numără:

  • Condiții stresante: Stresul cronic din viața cotidiană joacă un rol important în dezvoltarea afecțiunilor tiroidiene. Ritmul alert al vieții moderne, presiunea de la locul de muncă și problemele personale pot afecta negativ glanda tiroidă.
  • Expozitia la substanțe nocive: Poluarea ambientală și utilizarea excesivă a produselor chimice în alimentație și în viața de zi cu zi pot afecta funcționarea normală a glandei tiroidă.
  • Defecțiunea de iod: România se confruntă cu un deficit de iod în alimentație, ceea ce poate contribui la dezvoltarea afecțiunilor tiroidiene. Iodul este esențial pentru producția de hormoni tiroidieni.
  • Sensibilizarea pacienților: Creșterea accesului la informații medicale și conștientizarea simptomelor afecțiunilor tiroidiene fac ca pacienții să se prezinte mai des la medic și să solicite investigații și tratament adecvat.

Cum putem preveni și trata afecțiunile tiroidiene

Pentru a preveni și gestiona afecțiunile tiroidiene, este important să acordăm o atenție deosebită stilului de viață și să luăm măsuri specifice. Iată câteva recomandări utile:

  • Reducerea stresului: Găsiți modalități de relaxare și de reducere a stresului în viața de zi cu zi, cum ar fi meditația, yoga sau activitățile în aer liber. O abordare calmă și echilibrată poate susține sănătatea glandei tiroidă.
  • Protecție împotriva substanțelor nocive: Evitați expunerea excesivă la substanțe chimice nocive, cum ar fi pesticidele și alte substanțe chimice toxice care pot afecta sistemul endocrin.
  • Un regim alimentar echilibrat: Asigurați-vă că dieta zilnică include alimente bogate în iod și nutrienți esențiali pentru buna funcționare a glandei tiroidă. Acestea includ alge marine, pește, fasole și legume cu frunze verzi.
  • Investigatii și consult medical:

Prevenția și gestionarea adecvată a afecțiunilor tiroidiene implică consultarea unui medic endocrinolog, care poate realiza investigații specifice și poate recomanda tratamentul adecvat, inclusiv administrarea de medicamente hormonale.

Concluzii

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri noi de afecțiuni tiroidiene în România este o realitate cu care trebuie să ne confruntăm. Este important ca atât comunitatea medicală, cât și populația să fie conștiente de cauzele și modalitățile de prevenție și tratament. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și cu ajutorul medicilor specialiști, putem gestiona aceste afecțiuni cu succes și îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite