Psicoanaliza celorlalţi sau cum să facem faţă geloziei
În calitate de psihanalist, avem în prim plan două instrumente: întrebarea şi răbdarea. Din ce în ce mai des, în ultima vreme, m-am întâlnit cu cazuri care vizează problema geloziei: fie că este vorba de remuşcare legată de propriile sentimente de gelozie, fie de suferinţa provocată de relaţionarea cu o persoană înzestrată cu o personalitate geloasă.
Identificarea simptomului
Ultimul Lacan susţinea că ceea ce este cel mai real este simptomul, iar simptomul în sine este plenitudinea pulsională de satisfacţie. Structura pulsională a celor care resimt gelozie goleşte în actul repetitiv de învârtire în jurul obiectului de gelozie, insistând într-un mod rezistent, greu de clintit. Simptomele prezente la persoana geloasă implică întoarcerea constantă la poziţia de devalorizare, reflectând jocul continuu al comparaţiei valorii pe care o are această persoană pentru cineva în…
De ce resimţim gelozie?
Gelozia este un sentiment negativ care apare atunci când suntem consumaţi de temerea că vom pierde o legătură emoţională sau un obiect de iubire în favoarea unei alte persoane. Această emoţie poate fi declanşată de factori precum lipsa încrederii în sine, frica de abandon sau nevoia excesivă de control. Gelozia poate afecta relaţiile noastre şi bunăstarea emoţională, de aceea este important să înţelegem şi să gestionăm această emoţie complicată.
Cauzele geloziei şi modul de a le depăşi
- Înţelegeţi originile geloziei: Uneori, gelozia are rădăcini în experienţele noastre de viaţă anterioare sau în relaţiile trecute. Este util să reflectăm cu atenţie asupra acestor experienţe pentru a înţelege de ce suntem predispuşi la gelozie şi pentru a identifica eventuale tipare de comportament.
- Găsiţi surse de siguranţă şi încredere în sine: Construiţi-vă un sentiment solid de sine şi dezvoltaţi încrederea în propria dvs. valoare. Lucraţi asupra talentelor şi realizărilor dvs., iar acest lucru vă va ajuta să vă simţiţi mai în siguranţă în relaţiile personale.
- Comunicaţi în mod deschis şi sincer: Pentru a depăşi gelozia, este crucial să aveţi dialog deschis şi sincer cu partenerul. Exprimaţi-vă temerile şi îngrijorările, dar şi nevoile şi aşteptările dvs. Este important să stabiliţi limite clare şi să creaţi înţelegere reciprocă.
- Lucraţi împreună pentru a construi încredere: Construirea încrederii într-o relaţie necesită efort din partea ambilor parteneri. Demonstraţi că sunteţi de încredere prin comportament consecvent şi făcând ceea ce spuneţi că veţi face. Fiţi transparent şi respectaţi-vă promisiunile.
- Echilibraţi timpul petrecut împreună şi separaţi: Este sănătos să aveţi propriile activităţi şi interese în afara relaţiei. Asiguraţi-vă că vă acordaţi timp pentru sine şi încurajaţi-vă partenerul să facă acelaşi lucru. Acest lucru poate ajuta la construirea siguranţei individuale şi a încrederii în relaţie.
Gelozia poate fi o emoţie dificilă de gestionat, dar cu răbdare, înţelegere şi comunicare deschisă, este posibil să depăşim această constrângere şi să construim relaţii sănătoase şi echilibrate. Respingeţi instinctele distructive şi lucrati în echipă cu partenerul pentru a depăşi această provocare și a vă apropia true sentimente calde și de încredere.