AcasăTerapiiPsihologieCe este și ce factori influențează?

Ce este și ce factori influențează?

Ce este și ce factori influențează?

De ce oamenii cred în mod greșit că lucrurile despre care știu puțin se îmbunătățesc în timp

Oamenii au o tendință de a crede în mod greșit că lucrurile despre care știu puțin se îmbunătățesc în timp, ceea ce este cunoscut ca îmbunătățire prin defect. Această tendință a fost studiată în ultimii ani de diferiți profesioniști. În esență, implică presupunerea unei îmbunătățiri în toate aspectele, chiar și în domenii irelevante pentru ei înșiși.

Analiza retrospectivă și previzională

Datorită cercetărilor efectuate, s-a descoperit că atât când se evaluează pe ei înșiși, cât și pe alții, oamenii tind să presupună în mod eronat că au evoluat pozitiv. În evaluările retrospective și previzionale despre ei înșiși, oamenii se așteaptă să se îmbunătățească, prin urmare, percep trecutul lor mai rău decât era și prognozează un viitor mai roz.

În timp ce analizează domenii sociale care nu le sunt proprii, oamenii…

  • Emite judecăți subiective bazate pe informații limitate
  • Presupune că evoluția este inevitabilă, dar nu oferă suficiente dovezi
  • Exagerează importanța acestor îmbunătățiri pentru a se simți mai bine despre ei înșiși
  • Ignoră sau minimizează disconfortul cauzat de absența reală a îmbunătățirii

Influența mediului și a influencerilor

Un factor cheie în susținerea acestei tendințe este influența mediului și a influencerilor în societate. Oamenii sunt expuși în permanență la imagini și mesaje care le sugerează că totul se îmbunătățește. Aceste mesaje sunt adesea manipulate de mediul de marketing sau de influenceri care promovează produse sau stiluri de viață. Prin urmare, oamenii încep să creadă în mod automat că toate aspectele vieții lor se vor îmbunătăți în timp.

Acest lucru poate avea consecințe negative pentru persoanele care nu înțeleg că progresul real necesită efort și investiții. De exemplu, o persoană care crede în mod greșit că abilitățile lor sociale se vor îmbunătăți în timp fără să depună efort poate fi dezamăgită și frustrată atunci când constată că situația lor socială nu s-a schimbat cu adevărat.

Modalități de a evita capcana îmbunătățirii prin defect

Pentru a evita să cadă în această capcană a îmbunătățirii prin defect, este important să fim conștienți de propria noastră tendință de a presupune îmbunătățiri fără a avea suficiente dovezi sau eforturi concrete. Iată câteva recomandări pentru a evita această capcană:

  • Evaluarea obiectivă a progresului personal: Este important să fim sinceri și să evaluăm obiectiv progresul personal în diferite domenii. Nu presupuneți automat că sunteți mai buni fără a avea argumente solide care să susțină acest lucru.
  • Cercetare și informare: Nu vă bazați doar pe mesajele manipulative ale mediului sau ale influencerilor. Cercetați, informați-vă și astfel puteți lua decizii rationale și bine fundamentate.
  • Setarea de obiective realiste: Stabiliți-vă obiective realiste și elaborați un plan de acțiune pentru a le atinge. Îmbunătățirile reale necesită efort și investiții constante.
  • Acceptarea eșecului și adaptarea: Nu toate îmbunătățirile vor apărea așa cum ne-am așteptat. Este important să fim deschiși și să acceptăm eșecul atunci când acesta se întâmplă. Adaptarea și învățarea din eșecuri este esențială pentru a progresa cu adevărat.

Ca urmare a adaptării noastre la mediul și influencerii care sugerează îmbunătățirea prin defect, este important să fim conștienți de capcana acestei tendințe. Prin evaluarea obiectivă, cercetare, setarea de obiective realiste și acceptarea eșecului, putem evita să ne lăsăm înșelați de iluzia îmbunătățirii facile. Progresul real necesită efort și angajament, dar poate aduce schimbări semnificative în viața noastră.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite