AcasăSănătateNAFLD și T2DM: un duet periculos ce prevestește dezvoltarea afecțiunilor hepatice, dar...

NAFLD și T2DM: un duet periculos ce prevestește dezvoltarea afecțiunilor hepatice, dar și a cancerului

NAFLD și T2DM: un duet periculos ce prevestește dezvoltarea afecțiunilor hepatice, dar și a cancerului

Pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) și diabet de tip 2 pot avea un risc semnificativ mai mare de decompensare hepatică și cancerul de ficat, au raportat cercetătorii.

Într-o meta-analiză a șase studii care au inclus 1737 de pacienți cu NAFLD urmăriți timp de aproximativ 3 ani, cei cu diabet au fost de două ori mai expuși riscului de a dezvolta decompensare hepatică (HR 2,15, IC 95% 1,39-3,34) în comparație cu cei fără diabet, a raportat Rohit Loomba, MD, de la Universitatea din California, Facultatea de Medicină San Diego în La Jolla, și colegii săi în The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

Pacienții cu NAFLD și diabet de tip 2 au fost de asemenea de peste cinci ori mai predispuși la dezvoltarea cancerului de ficat (HR 5,34, IC 95% 1,67-17,09),…

Articolul original este conceput ca un rezumat al unui studiu care a analizat riscul decompensării hepatice și al cancerului de ficat la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) și diabet de tip 2. Acest tip de cercetare este important în identificarea factorilor de risc și a complicațiilor asociate cu aceste afecțiuni, iar rezultatele pot informa strategiile de gestionare și tratament ale medicilor.

Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) este o afecțiune în care se acumulează grăsime în celulele hepatice, de obicei în cazul pacienților care nu consumă alcool în exces. Se estimează că aproximativ 25% din populația globală suferă de NAFLD, iar prevalența acesteia este în creștere, în special în rândul persoanelor cu diabet de tip 2 și obezitate.

Studiul a analizat datele a 1737 de pacienți cu NAFLD urmăriți în decurs de 3 ani și a constatat o asociere semnificativă între diabetul de tip 2 și riscul de decompensare hepatică și cancer hepatic. Pacienții cu diabet au fost expuși la un risc dublu de a dezvolta decompensare hepatică în comparație cu cei fără diabet, iar riscul de cancer de ficat a fost de peste cinci ori mai mare în cazul pacienților cu diabet.

Aceste constatări oferă o imagine mai clară a complicațiilor potențiale la pacienții cu NAFLD și diabet de tip 2 și subliniază importanța gestionării adecvate a afecțiunilor metabolice. Pacienții cu NAFLD și diabet ar trebui să beneficieze de o monitorizare atentă și regulată a funcției hepatice și să fie educați cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos și la gestionarea diabetului în vederea prevenirii complicațiilor grave.

În plus, aceste rezultate pot servi și ca bază pentru dezvoltarea de strategii personalizate de tratament pentru pacienții cu NAFLD și diabet de tip 2. Identificarea factorilor de risc speci

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite