sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăȘtiri pe orașeȘtiri TimișoaraAngio CT, metoda de imagistică utilizând raze X pentru vizualizarea vaselor şi...

Angio CT, metoda de imagistică utilizând raze X pentru vizualizarea vaselor şi arterelor din corp, disponibilă la Spitalul Victor Babeş Timişoara, cu referinţă de la medicul specialist

Angio CT, metoda de imagistică utilizând raze X pentru vizualizarea vaselor şi arterelor din corp, disponibilă la Spitalul Victor Babeş Timişoara, cu referinţă de la medicul specialist

Angiografia CT – o tehnica avansata de diagnosticare a afectiunilor vasculare

TIMISOARA. Angiografia prin tomografie computerizată sau Angio CT a devenit una dintre cele mai performante tehnici medicale utilizate pentru diagnosticarea si evaluarea afectiunilor vasculare. Aceasta tehnica combina imagistica prin computer tomografie (CT) cu injectarea unei substante de contrast (iodata) pentru a oferi imagini detaliate ale sistemului vascular. Implementarea acestei metode revolutionare a reprezentat un avans major in domeniul diagnosticarii si tratamentului afectiunilor vasculare.

Importanta angiografiei CT consta in faptul ca permite identificarea zonelor „blocate” ale vaselor de sange, depistarea anevrismelor sau a placilor de aterom pe peretii vaselor de sange. Aceste informatii ofera medicilor posibilitatea de a diagnostica si trata rapid si eficient problemele vasculare, evitand complicatiile grave care pot aparea in cazul afectiunilor netratate.

Procedura de angiografie CT este neinvaziva si de scurta durata, comparabila cu o examinare de computer tomograf obisnuita. Pacientul este asezat pe o masa speciala care se deplaseaza in interiorul tomografului, iar imaginile sunt obtinute rapid si cu precizie. Inainte de investigatie, se realizeaza administrarea unei substante de contrast iodate, care ajuta la vizualizarea mai clara a vaselor de sange.

Angiografia CT poate fi utilizata pentru investigarea unei varietati de afectiuni si probleme de sanatate. Aceasta tehnica revolutionara poate detecta ocluziile sau stenozele arterelor, anevrismele sau chiar malformatiile vasculare. Astfel, medicul poate evalua circulatia sanguina, anatomia vaselor de sange si posibilele anomalii, oferind o imagine detaliata si precisa asupra afectiunilor vasculare.

Imaginile obținute în urma investigației sunt prelucrate cu ajutorul computerelor pentru a crea o imagine in format digital a sistemului vascular. Aceasta imagine poate fi apoi analizata in detaliu de catre medic, facilitand stabilirea unui diagnostic si alegerea tratamentului adecvat. Imaginile sunt de calitate superioara, permitand medicului sa identifice chiar si cele mai mici detalii, precum ocluziuni sau zone de ingustare ale vaselor de sange.

Un alt avantaj al angiografiei CT il reprezinta faptul ca nu necesita o interventie invaziva, precum o angio­grafie clasică. Acest aspect face ca procedura sa fie mai putin dureroasa si mai sigura pentru pacienti. De asemenea, comparativ cu alte tehnici imagistice, angiografia CT este mai rapida, economica si mai accesibila, devenind astfel o metoda preferata de catre medici si pacienti.

Angiografia CT a devenit o tehnica indispensabila in diagnosticul si tratamentul afectiunilor vasculare. Datorita preciziei si informatiilor detaliate pe care le ofera, angiografia CT permite medicilor sa ia decizii rapide si bine fundamentate in privinta tratamentului pacientilor. Prin identificarea precoce a problemelor vasculare, se poate interveni eficient, evitand complicatiile severe si ameliorand starea de sanatate a pacientilor.

In concluzie, angiografia prin tomografie computerizata reprezinta o tehnica medicala inovatoare si necesara in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor vasculare. Aceasta metoda revolutionara a adus multe beneficii medicinii, facilitand obtinerea unor imagini detaliate si precise ale sistemului vascular. Angio CT este o solutie neinvaziva, rapida si eficienta pentru diagnosticarea si evaluarea afectiunilor vasculare, contribuind la imbunatatirea calitatii actului medical si a vieti pacientilor.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite