AcasăTerapiiPsihologieCum să te eliberezi de moștenirea transgenerațională? Descoperă secretele unei vieți pline...

Cum să te eliberezi de moștenirea transgenerațională? Descoperă secretele unei vieți pline de libertate și echilibru!

Cu mirosul de cireș vine și frica. Șoarecii care primesc un şoc electric în timp ce miros cireșii dezvoltă frică față de mirosul dulce – și transmit această frică urmașilor lor. Aceștia reacționează, de asemenea, cu teamă la cireșe, chiar dacă nu au fost niciodată expuși la șocurile electrice. Ceea ce se aplică la aceste mici rozătoare pare să se aplice și la oameni: frica și traumele sunt moștenite. Până acum, traumele transgeneraționale ale supraviețuitorilor Holocaustului și ale urmașilor lor au fost cercetate. Dar oricine poate fi afectat de experiențele traumatice ale generațiilor anterioare.

„Ei ne caută ca nişte fantome”

„Mostenirea emoțională” se referă la experiențele lăsate în urmă, nu doar de noi înșine, ci și de părinții, bunicii și străbunicii noștri, și la…[continuă articolul]
Mecanismul prin care traumele se transmit de-a lungul generațiilor nu este complet înțeles, dar studiile recente sugerează că epigenetica, adică modificările în expresia genelor care nu implică modificări în secvența ADN-ului în sine, poate juca un rol important.

Un studiu realizat pe supravieţuitorii familiilor care au trăit în timpul „Marelui Război al Foamei” din Olanda a arătat că urmașii acestora aveau un risc mai mare de a dezvolta obezitate și de a avea probleme cu metabolismul. Epigenetica poate explica modul în care experiențele traumatice pot afecta genele și pot duce la schimbări biologice care sunt transmise urmașilor.

Experiențele traumatice pot lăsa o amprentă pe materialul genetic al unei persoane, ceea ce poate afecta modul în care genele funcționează și interactează cu mediul înconjurător. Aceste modificări epigenetice pot fi transmise prin geneeță și pot afecta sănătatea și comportamentul urmașilor.

Un alt exemplu este studiul realizat pe copiii supraviețuitorilor Holocaustului. S-a constatat că aceștia prezintă un risc mai mare de tulburări de stres post-traumatic, anxietate și depresie decât copiii care nu au avut astfel de experiențe în familie. Aceasta sugerează că traumele trecute pot fi transferate la urmași prin intermediul factorilor genetici și epigenetici.

Cu toate acestea, este important să se înțeleagă că nu toți urmașii vor experimenta aceleași efecte ale traumelor trecute. Există mulți factori care pot influența modul în care traumele sunt transmise și cum acestea afectează urmașii. De exemplu, suportul familial și comunitar, resursele sociale și mediul înconjurător joacă un rol important în modul în care o persoană poate face față și depăși traumele transmise.

În concluzie, traumele și fricile pot fi moștenite de-a lungul generațiilor. Mecanismul exact prin care acestea sunt transmise nu este pe deplin înțeles, dar cercetările recente sugerează că factorii genetici și epigenetici pot juca un rol important. Este important să se înțeleagă că nu toți urmașii vor experimenta aceleași efecte ale traumelor trecute și că există mulți factori care pot influența modul în care traumele sunt transmise și cum acestea afectează urmașii.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite