
Coşmarul malariei a revenit în Statele Unite
Cinci cazuri noi de malarie identificate în Statele Unite după două decenii
Coşmarul malariei a revenit în Statele Unite, după o pauză de 20 de ani. În ultima săptămână, autorităţile au confirmat cinci cazuri de transmitere locală a bolii, în Florida şi Texas, anunţul fiind făcut pe Mediafax. Aceste cazuri au fost întâmpinate cu îngrijorare, deoarece s-au înregistrat patru episoade în Florida şi unul în Texas, fără a se găsi o corelaţie între ele, conform Centrelelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).
Malaria este o boală cauzată de paraziţi de tip Plasmodium, transmişi de ţânţarii anofeli. Aceasta poate fi fatală pentru oameni, iar simptomele includ febră, dureri de cap, greaţă şi oboseală. În cazurile grave, poate duce la afectarea organelor interne şi chiar deces.
Studiu şi monitorizare intensificată în Florida
Oficialii din domeniul sănătăţii de la Serviciile de Management al Ţânţarilor din comitatul Sarasota, Florida, au început să studieze specimene de ţânţari anofeli pentru a înţelege şi controla răspândirea malariei. Această măsură a fost luată în contextul confirmării patru cazuri de transmitere locală în Florida.
Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor în alertă
Pe data de 26 iunie, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA au emis o alertă în urma confirmării a cinci cazuri de malarie în Statele Unite. Acestea sunt primele cazuri dobândite local de boală în 20 de ani, ceea ce a generat îngrijorare în rândul autorităţilor sanitare. În ciuda analizelor efectuate, încă nu s-a găsit o legătură între cazuri.
Prevenirea și controlul malariei
Prevenirea şi controlul malariei reprezintă o prioritate, nu doar pentru Statele Unite, ci pentru întreaga lume. Boala afectează aproximativ 228 de milioane de oameni la nivel global, iar în 2019, s-au înregistrat aproximativ 409.000 de decese cauzate de malaria, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Principalele metode de prevenire a malariei
- Folosirea de substanţe repelente împotriva ţânţarilor, cum ar fi DEET-ul;
- Purtarea hainelor cu mâneci lungi şi pantaloni lungi în zonele afectate;
- Dormirea în camere dotate cu plase de protecţie împotriva ţânţarilor;
- Administrarea de medicamente antimalarice recomandate de către medici înainte de călătoriile în zonele riscante;
- Eliminarea surselor de apă stagnante, care reprezintă mediul ideal de reproducere pentru ţânţari;
- Vaccinarea în cazul în care este disponibilă, deşi până în prezent nu există un vaccin total eficient împotriva malariei.
Implementarea măsurilor de control
- Monitorizarea şi studiul speciilor de ţânţari transmiţători;
- Controlul vectorial prin stropirea chimică a zonelor afectate pentru a reduce populaţia de ţânţari;
- Educaţia şi conştientizarea comunităţilor cu privire la riscurile malariei, metodele de prevenire şi semnele timpurii ale infecţiei;
- Eforturi internaţionale de combatere a malariei, care implică cooperarea între ţări şi organizaţii precum OMS.
Rezumat
Revenirea malariei în Statele Unite după două decenii reprezintă o ameninţare serioasă pentru sănătatea publică. Cazurile de transmitere locală în Florida şi Texas au generat îngrijorare în rândul autorităţilor sanitare, care au început ample campanii de monitorizare şi studiu al speciilor de ţânţari transmiţători. Prevenirea şi controlul malariei rămân cruciale în reducerea răspândirii bolii. Prin utilizarea de substanţe repelente, purtarea de haine adecvate, dormirea în camere cu plase de protecţie şi administrarea de medicamente antimalarice, riscul de infectare poate fi redus semnificativ. De asemenea, este importantă eliminarea surselor de apă stagnante şi implementarea măsurilor de control, cum ar fi stropirea chimică şi educaţia comunităţilor. Prin eforturi concertate la nivel internaţional, sperăm să putem învinge malarie şi să îmbunătăţim sănătatea globală.