AcasăȘtiri pe orașeȘtiri TimișoaraStatul excesiv la soare poate cauza cancer de piele. Avertismentul medicilor dermatologi...

Statul excesiv la soare poate cauza cancer de piele. Avertismentul medicilor dermatologi de la Spitalul CF Timișoara.

Expunerea necontrolată la razele ultraviolete ale soarelui poate avea efecte nocive asupra pielii și sănătății noastre în general. De la arsuri solare și îmbătrânire prematură a pielii până la cancer de piele și insolații, există o serie de consecințe grave care pot apărea ca urmare a expunerii excesive la razele ultraviolete.

Razele ultraviolete (UV) sunt împărțite în mai multe categorii în funcție de lungimea de undă. Cele mai periculoase pentru corpul uman sunt razele de tipul UVA și UVB, la care suntem expuși cel mai des.

Razele UVA, întâlnite frecvent în saloanele de bronzat și prinse în echipamentele de protecție solară precum geamurile de mașină, nu provoacă arsurile solare imediate, dar pătrund profund în epidermă, ajungând la nivelul țesutului. Astfel, ele pot afecta structurile ADN-ului uman, ceea ce duce la o îmbătrânire prematură a pielii și apareanța ridurilor. UVA este asociată și cu apariția cancerului de piele, fiind un factor de risc în acest caz. Prin urmare, expunerea necontrolată pe termen lung la razele UVA poate avea consecințe grave asupra sănătății pielii.

Pe de altă parte, razele UVB sunt cele care „ard” pielea și sunt responsabile de arsurile solare. Ele au o înaltă energie și acționează la suprafața pielii, determinând apariția roșeții și a iritației. Dacă expunerea la aceste raze este prelungită, pot apărea și leziuni mai grave ale pielii, cum ar fi arsurile severe și chiar cancerul de piele. De asemenea, razele UVB pot afecta sistemul imunitar al corpului uman și pot contribui la apariția bruștă a insolațiilor.

Pentru a ne proteja eficient împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete, este important să luăm măsuri de precauție adecvate. Iată câteva sfaturi importante:

1. Utilizați produse de protecție solară cu un factor de protecție (SPF) adecvat. Acestea trebuie aplicate pe piele cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicate la fiecare două ore sau după înot sau transpirație excesivă.

2. Purtați haine cu protecție solară. Există îmbrăcăminte specială concepută pentru a bloca razele ultraviolete, care poate fi foarte utilă în zonele cu expunere directă la soare.

3. Încercați să vă feriți de expunerea directă la soare în intervalul orar 10:00-16:00, când razele UVB sunt mai intense. În această perioadă, puteți sta în umbră sau puteți purta pălării, ochelari de soare și alte accesorii de protecție.

4. Evitați expunerea la razele ultraviolete în saloanele de bronzat. Este important să înțelegem că bronzul obținut în astfel de locuri nu este sănătos și poate avea consecințe grave pentru piele.

5. Faceți un control periodic al pielii la medicul dermatolog pentru a depista eventualele leziuni cutanate și pentru a preveni sau trata în timp util problemele apărute.

Expunerea la razele ultraviolete poate fi periculoasă și poate avea consecințe serioase pentru sănătatea noastră. Prin urmare, este esențial să fim conștienți de importanța protejării pielii împotriva razelor ultraviolete și să luăm măsurile adecvate pentru a ne păstra sănătoși.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite