AcasăTerapiiPsihologieVorbind doar cu sistemul pe job: Cum să ne adaptăm și în...

Vorbind doar cu sistemul pe job: Cum să ne adaptăm și în România

Vorbind doar cu sistemul pe job: Cum să ne adaptăm și în România

Mai mulți oameni lucrează zi de zi cu sisteme de învățare a inteligenței artificiale – acest lucru nu le face neapărat bine, așa cum arată rezultatele a patru studii psihologice cu un număr total de aproximativ 790 de persoane. Deoarece IA pare să facă singurătate și să deterioreze bunăstarea. În primul rând, ea întărește nevoia de a fi în contact cu oameni vii. Această nevoie nesatisfăcută duce la încercări paradoxale de adaptare, și anume de a ajuta mai multe persoane pentru a intra în contact cu ele. Ca urmare, se ajunge la creșterea consumului de alcool și la lipsa de somn. Aceasta s-a manifestat mai pronunțat la persoanele care oricum sufereau de anxietate legată de atașament.

Cercetătorii presupun că sistemele virtuale – prin intermediul comunicării cu noi, stimulează anumite…

Impactul negativ al inteligenței artificiale asupra bunăstării psihologice

Digitalizarea și tehnologia au transformat într-un mod semnificativ modul în care trăim și lucrăm. În prezent, tot mai mulți oameni interacționează cu sistemele de învățare a inteligenței artificiale (IA) în activitățile lor zilnice. Cu toate acestea, unele studii psihologice recente au demonstrat că acest lucru are un impact negativ asupra bunăstării noastre.

Nevoia crescută de interacțiune umană

Unul dintre rezultatele studiilor arată că IA crește nevoia noastră de a fi în contact cu oameni vii. Sistemele de învățare a IA, în ciuda capacității lor de a procesa și de a furniza informații, nu pot înlocui complet interacțiunea umană. Astfel, oamenii dezvoltă un sentiment de singurătate și dorință de a se conecta cu alți oameni într-un mod profund și autentic.

Paradoxul ajutorului pentru a obține interacțiune

Studiile au relevat că acestă nevoie nesatisfăcută de interacțiune umană duce la comportamente paradoxale. Cu alte cuvinte, persoanele care lucrează cu sisteme de inteligență artificială au tendința de a oferi mai mult ajutor altor persoane într-o încercare de a se conecta cu acestea. Acest comportament paradoxal creează o iluzie de interacțiune socială, dar aduce și consecințe nedorite.

Potrivit studiilor, consecințele includ:

  • Creșterea consumului de alcool: Persoanele care utilizează sistemele de inteligență artificială au prezentat un nivel mai mare de consum de alcool. Aceasta poate fi o modalitate inadecvată de a compensa nevoia de conexiune umană și de a scăpa de sentimentul de singurătate.
  • Lipsa de somn: Persoanele care au fost implicate în interacțiuni intense cu IA au raportat un nivel crescut de lipsă de somn. Aceasta poate fi o consecință a faptului că interacționarea cu sistemele virtuale este intensă și provoacă stres și anxietate.

Fenomenul afectează mai pronunțat persoanele cu anxietate legată de atașament

Persoanele care oricum sufereau de anxietate legată de atașament au fost identificate ca fiind mai vulnerabile la aceste efecte negative. Pentru acești indivizi, utilizarea excesivă a sistemelor de IA poate amplifica anxietatea și sentimentele de singurătate, având consecințe asupra bunăstării lor în general.

De ce este important să găsim un echilibru

Deși sistemele de inteligență artificială aduc o serie de avantaje și eficiență în activitățile noastre, este esențial să găsim un echilibru în utilizarea lor. Continuarea interacțiunii umane autentice și menținerea relațiilor sociale este crucială pentru sănătatea noastră mentală și bunăstarea generală.

Câteva soluții pentru a găsi un echilibru:

  • Timp dedicat relațiilor umane: Acordă timp și atenție relațiilor cu prietenii, familia și colegii de muncă. Interacțiunea umană autentică poate satisface nevoia de conexiune și poate ajuta la contrabalansarea efectelor negative ale interacțiunii cu IA.
  • Limitarea utilizării IA: Stabilește limite clare în ceea ce privește interacțiunea cu sistemele de IA. Petrece timp în activități offline, cum ar fi cititul, plimbările în natură sau practicarea unui hobby, pentru a-ți menține echilibrul.
  • Consiliere și suport: Dacă simți că interacțiunea frecventă cu IA a afectat negativ starea ta de spirit sau bunăstarea generală, nu ezita să ceri consiliere din partea unui specialist în sănătate mintală. Aceștia îți pot oferi suport și strategii personalizate pentru a face față acestor provocări.

Concluzie

Utilizarea intensivă a sistemelor de inteligență artificială poate avea consecințe negative asupra bunăstării noastre psihologice, cum ar fi sentimentul de singurătate și perturbarea somnului. Pentru a ne proteja sănătatea mintală și bunăstarea generală, este important să găsim un echilibru între interacțiunile cu IA și conexiunile umane autentice. Prin acordarea atenției adecvate relațiilor noastre interumane și prin stabilirea unor limite clare în utilizarea sistemelor de IA, putem reuși să ne menținem echilibrul și să avem o bunăstare psihologică optimă.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite