AcasăȘtiri generale18.000 de pacienți cu HIV/SIDA trăiesc în România. Pacienții și experții solicită...

18.000 de pacienți cu HIV/SIDA trăiesc în România. Pacienții și experții solicită finanțarea HIV/SIDA.

18.000 de pacienți cu HIV/SIDA trăiesc în România. Pacienții și experții solicită finanțarea HIV/SIDA.

Situația infecției cu virusul HIV/SIDA în România

În România, conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA, există în prezent 17.923 de persoane infectate cu virusul HIV. În anul 2022 au fost diagnosticate 707 cazuri noi ale acestei infecții.

Tratamentul HIV/SIDA

Tratamentul pentru infecția cu virusul HIV/SIDA este esențial pentru gestionarea acestei afecțiuni și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Pe lângă consumul regulat al terapiei antiretrovirale, este important ca persoanele infectate să aibă acces la consiliere și susținere emoțională.

Căile de transmitere frecvente

Potrivit datelor, principalele căi de transmitere ale virusului HIV în cazul persoanelor diagnosticate în anul 2022 sunt:

1. Sex neprotejat (heterosexual) – 60,4%: Aceasta reprezintă cea mai frecventă modalitate de transmitere a infecției cu virusul HIV. Utilizarea corectă și constantă a prezervativelor este esențială pentru prevenirea răspândirii virusului în timpul actului sexual.

2. Sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) – 30,3%: În comunitatea homosexuală, sexul neprotejat poate fi o sursă de transmitere a virusului HIV. Este important ca aceste persoane să fie informate și conștiente de riscurile asociate și să utilizeze metode de protecție adecvate.

3. Consumatori de droguri injectabile – 6,6%: Persoanele ce consumă droguri prin injectare reprezintă un grup vulnerabil în fața infecției cu HIV, deoarece utilizarea de ace pozate poate contribui la transmiterea virusului. Programul de reducere a riscurilor și terapia de substituție pot minimiza riscul de răspândire a HIV printre acești indivizi.

Strategia Națională HIV/SIDA 2022 – 2030

Experții din domeniul HIV/SIDA solicită demararea finanțării și implementării măsurilor cuprinse în Strategia Națională HIV/SIDA 2022 – 2030. Această strategie are ca obiectiv principal reducerea numărului de cazuri noi, îmbunătățirea accesului la testare și tratamentul antiretroviral, precum și creșterea gradului de conștientizare și educare în rândul populației.

Dezbaterea „Implementarea Strategiei Naționale HIV/SIDA – direcții de acțiune”

În data de 15 iunie 2023, Uniunea Națională a Organizațiilor a organizat o dezbatere cu tema „Implementarea Strategiei Naționale HIV/SIDA – direcții de acțiune”. Această dezbatere a avut scopul de a aduce în discuție strategiile și planurile necesare pentru aplicarea și implementarea cu succes a măsurilor prevăzute în strategia menționată anterior.

Concluzie

Infecția cu virusul HIV/SIDA este o problemă care afectează atât România, cât și întreaga lume. Pentru a combate eficient această boală, este esențială o abordare holistică, care să includă testarea, tratamentul și prevenirea în același timp. Implementarea Strategiei Naționale HIV/SIDA și implicarea tuturor părților interesate reprezintă o etapă importantă în această luptă împotriva virusului HIV.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite